Democratie Spanje in de ban

  • Home
  • Democratie Spanje in de ban

protesten-abortuswetMADRID – De tijden van de dictator generaal Franco lijken weer geheel terug te keren in Spanje. Protesteren wordt de Spanjaarden welhaast onmogelijk gemaakt door de komst van een nieuwe wet.

De wet is in Spanje al van kracht en het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Brussel de wet in heel Europa zal doen gelden. Dit is er aan de hand:

– Als je veiligheidspersoneel (politie, bewakers, militairen) fotografeert en deze foto’s via de sociale media deelt, dan kan je een boete van € 30.000,- krijgen, vooral als deze foto laat zien hoe de overheid optreedt tegen demonstranten. De boete kan oplopen naarmate je meer volgers hebt op bijvoorbeeld Facebook of Instagram.

– De locatie van een geplande, maar niet officieel erkende en goedgekeurde demonstratie (door) twitteren, is voortaan een ‘terroristische daad’ die anderen ‘ertoe aanzet een misdrijf’ te begaan. Kortom: demonstreren in Spanje wordt voortaan als een misdrijf beschouwd.

– Treed je op al Edward Snowden? Dan ben je een potentiële terrorist. Als je voor de media werkt, ook lokaal, wees dan voorzichtig wat je schrijft, want de overheid leest –en luistert- inmiddels met alles mee.

– Het bezoeken van websites van terroristen kan eveneens als een terreurdaad worden beschouwd. Zeer vervelend als je dit doet voor je scriptie, onderzoek, of als journalist, want het mag niet.

– Grappen maken over de eindbazen van het land, het koningshuis is ook verboden, want die vallen inmiddels onder ‘misdaden tegen de Kroon’. Kritiek op de koning en koningin worden niet langer getolereerd.

– Gekozen volksvertegenwoordigers –landelijk of lokaal- die voor de verkiezingen het ene beloven, maar erna het tegenovergestelde doen, mogen daar niet langer mee lastig gevallen worden. Ook dit is vanaf nu een misdrijf. Dit is de engste van allemaal.

– Spontane demonstraties bij het parlement zijn illegaal verklaard. Doet je dit toch, dan riskeer je een boete van € 30.000,-. Organisatoren van demonstraties waar en tegen wat dan ook kunnen bestraft worden met een even hoge boete. Deelnemers eveneens, als ze weigeren te vertrekken als de politie dit opdraagt. Dan ‘hinderen’ ze ambtenaren in functie.

– Een grote mond tegen een politieagent of brutaal tegen een diender kan beboet worden met een boete tussen de € 100,- en € 600,-.

– Klagen in een winkel, zaak, bedrijf, bank of bij de gemeente, en weigeren te vertrekken totdat je een antwoord krijgt? Eveneens tot € 600,- boete.

– Digitale protesten zijn artikelen die de ‘de vrede kunnen verstoren’, en voortaan een misdrijf.

Misschien iets om over na te denken voor je deelnemer gaat worden in het programma “Ik vertrek” en naar Ibiza verhuist….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *