13.9 C
Ibiza Town

De sterrenkijker Kepler is mogelijk gered van de ondergang

Moet lezen

kepler-geredAfgelopen mei kwam het voortbestaan van de Kepler in gevaar. De kijker raakte het vermogen kwijt om zich exact op een ster te richten. Twee van de vier reactiewielen zijn defect, terwijl Kepler er minstens drie nodig heeft om goed te functioneren. Gelukkig heeft het Kepler-team een beetje succes gehad bij de reparatie.

In augustus zal de echte test volgen, dan zal namelijk blijken hoeveel wrijving de wielen veroorzaken als ze weer gebruikt worden, aldus astroblogs.nl

Vorige week heeft het team wat belast is met het herstel van de Kepler hersteltesten uitgevoerd op de twee defecte wielen, om te zien of de wielen weer ingezet kunnen worden. Het blijkt dat RW4 niet met de klok mee kan draaien, maar wel tegen de klok in. RW2 blijkt weer goed te draaien, maar zal hierbij wel mogelijk teveel wrijving -en dus warmte- ontwikkelen. Hierdoor zal de telescoop op zeker onbruikbaar worden op langere termijn.

De Kepler-missie is een enorm succes gebleken, aangezien de telescoop inmiddels zo’n 2700 kandidaat-planeten heeft ontdekt. Desondanks zal het verlies van Kepler een grote klap zijn voor de gebruikers van de telescoop. Er zit dus niets anders op voorlopig dan afwachten wat de volgende testen zullen uitwijzen. Mogelijk kan Kepler in september weer verdergaan met z’n missie: het speuren naar verre planeten. Als dat niet mogelijk is, dan zal Kepler iets anders moeten gaan doen – zolang er maar niet precies gericht hoeft te worden, want dat gaat dus niet helemaal goed mt de huidige mankementen.

 

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste Artikel