De Portugezen komen er weer aan!

  • Home
  • De Portugezen komen er weer aan!

portugees-oorlogschipAfgelopen zondag heeft een eilandbewoner een exemplaar van het Portugese Oorlogsschip gespot voor de kust van San Joan. Een zeer giftig beest wat ook door gaat onder de wetenschappelijke naam Physalia physalis.

Het Portugees oorlogsschip, dat eigenlijk sporadisch in de Middelandse Zee gesignaleerd wordt, wordt vaak ten onrechte als kwal aangeduid. Dit kan tot een verkeerde behandeling van de beten leiden, aangezien het gif van poliepen van een andere samenstelling is dan dat van een kwal. Het gif doodt meestal niet, maar veroorzaakt wel veel pijn, en eventueel koorts, een shock, en ademhalingsproblemen. Toch overleven sommige mensen een ontmoeting met het Portugees oorlogsschip niet, niet in de laatste plaats door het gevaar in het water in de tentakels verstrikt te raken, verlamd te raken en te verdrinken. Een tweede kennismaking kan bovendien resulteren in een allergische reactie op het gif.
De reactie, een anafylactische shock, is een acute en in principe levensbedreigende allergische reactie op een lichaamsvreemde stof. Hierdoor wordt een hevige immuunreactie van het lichaam op gang gebracht.

En hoewel er eerder in de zomermaanden waarschuwingen uit waren gegaan voor de aanwezigheid van het dier, was er nooit echt tastbaar bewijs. Tot afgelopen zondag de man het beest ontdekte bij Cala Bassa en er een foto van maakte. Hij stuurde de foto meteen naar het lokale dagblad. Die het op haar beurt weer doorstuurde naar Josep Maria Gili, een vooraanstaand marine bioloog en hoogleraar aan het Research Institute of Marine Sciences (ICM-CSIC) in Barcelona. Josep wist te bevestigen dat het om een exemplaar van het Potugese Oorlogsschip gaat.

Het beest is vooral gevaarlijk voor mensen met hart- of astmatische aandoeningen. Het enige voordeel is de opvallende blauw/paarse kleur, zodat het gevaar al op grotere afstand gesignaleerd kan worden.

De Physalia physalis reizen vaak in zwermen, maar hebben geen vermogen om te bewegen, dus ze zijn overgeleverd aan de genade van de stromingen. De uit de Atlantische Oceaan afkomstige exemplaren komen dus bij toeval door de Straat van Gibraltar de Middelandse Zee in. Afgelopen zomer werden ze gespot voor de kust van Huelva en Gandia en voor de eerste keer weg van het vasteland op Corsica en Sardinië. Of de opwarming van de Middelandse Zee invloed heeft op de stroming en dus op de plaatsen waar het beest wordt aangetroffen is niet bekend bij de onderzoekers.

De aanwezigheid van een exemplaar onder de kust van Ibiza zo vroeg in het jaar, betekent niet dat er een garantie is dat we ze ook in de zomermaanden aan zullen treffen. Alle kustgebieden worden zorgvuldig gemonitord. De Physalia physalis blijven meestal offshore-en worden zelden waargenomen in de buurt van de kust.

portugees-cala-bassa
Het waargenomen exemplaar bij Cala Bassa. Foto: GABRIEL FLORIT

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *