De plicht van een reservewiel

  • Home
  • De plicht van een reservewiel

thuiskomerIBIZA – De Spaanse verkeerspolitie heeft deze zomer extra aandacht voor de spullen die je verplicht bent bij je te hebben in de auto. Geen zorg als je huurt bij Ibizavandaag natuurlijk.

Mocht je op pad gaan met een huurauto van een andere verhuurder dan Ibizavandaag, of met je eigen auto rondrijden op Ibiza, let er dan goed op dat je verplicht bent een aantal zaken mee te nemen in de auto voor je op pad gaat.

Allereerst even een opmerking: het blootvoet rijden is in Spanje niet toegestaan. En eigenlijk is het gebruik van zogenaamde flipflops ook niet toegestaan, maar de praktijk leert dat daar zelden op gelet wordt.

Als je wordt aangehouden dan dien je op verzoek de volgende zaken te kunnen tonen aan de politie:

– geldige kenteken papieren van het voertuig
– een bewijs van verzekering
– een sticker zichtbaar achter de voorruit die de geldigheid van de ITV aangeeft (indien ITV van toepassing is uiteraard)
– een gevarendriehoek
– voldoende vloeistof in je ruitensproeier reservoir
– een veiligheidshesje voor iedere inzittende van het voertuig
– een reservewiel

Over dat laatste ontstond wat onduidelijkheid op de sociale media, dus daarover het volgende:

Volgens Bijlage XII, paragraaf 1C van het Spaans voertuigreglement is een verkeersdeelnemer verplicht om het volgende bij zich te hebben in de auto: “Een compleet reservewiel of een wiel voor tijdelijk gebruik, met de gereedschappen die benodigd zijn om het wiel te wisselen, of een alternatief systeem voor vervanging wat voldoende garantie biedt voor de mobiliteit van het voertuig.”

Als je dus runflat banden hebt, of in het bezit bent van een ander systeem waarmee je met het voertuig naar de garage kunt rijden is dat ook goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *