Dag van de arbeid: 1 mei

  • Home
  • Dag van de arbeid: 1 mei

1 meiIBIZA – En opeens was het alweer 1 mei vandaag. 1 mei is de dag van de arbeid, een officiële feestdag op Ibiza (en de rest van Spanje).

Día Internacional de los Trabajadores – ook bekend als Primero de Mayo – is in Spanje een officiële feestdag. In de grotere Spaanse steden kun je grote manifestaties verwachten. In Madrid vinden deze bijvoorbeeld plaats in de hoofdstraat Gran Vía. Veel Spanjaarden benutten de Dag van de Arbeid overigens als vakantiedag. Velen zetten zetten dan koers richting de stranden wat vaak gepaard gaat met grote files. Houd er verder rekening mee dat de meeste winkels gesloten zullen zijn. Sommige winkels zijn alleen in de ochtenduren wel geopend overigens.

Ironisch genoeg bevindt de oorsprong van het ontstaan van de feestdag zich in de Verenigde Staten, de latere bakermat van het kapitalisme. Op 1 mei 1886 werd door de arbeidersbeweging aldaar een actiedag rond de ‘drie achten’ in het leven geroepen: acht uur om te werken, acht uur vrije tijd, acht uur om te slapen. Maarliefst 340.000 arbeiders gingen in staking na een voorbereidingstijd van twee jaar. Eén mei werd uitgekozen omdat het voor de Amerikaanse arbeiders ‘Moving Day’ (verhuisdag) was. Die dag eindigden contracten, werden andere opgemaakt, en verhuisden velen ook naar een andere woonplaats als ze daar werk gevonden hadden. De roep om de acht uur werken per dag werd al snel overgenomen door de arbeiders in Europa. Op 14 juli 1889, werd naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de bestorming van de Bastille, de Tweede Internationale opgericht. Die besloot meteen om 1 mei als internationale Dag van de Arbeid te bombarderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *