DA14 scheert langs de aarde

  • Home
  • DA14 scheert langs de aarde

da14Een rotsblok (planetoïde) van ongeveer 50 meter, laten we zeggen een blok met huizen, scheert morgen rakelings langs de aarde. Rakelings in meteorologische termen dan. Want meteorologen spreken over rakelings als de afstand waarmee het blok de aarde passeert op 24.000 kilometer afstand.

Toch is dat eigenlijk wel eng dichtbij als je beseft dat de maan op 400.000 kilometer van de aarde staat. Het blok, wat de wetenschappelijke naam DA14 kreeg, is een 50 meter groot rotsblok dat in de ruimte zweeft – ter grootte van een blok huizen dus – en dat de aarde op 15 februari 2013 op slechts 24.000 km afstand zal passeren: planetoïde 2012 DA14.

Er zijn geosynchrone satellieten rondom de aarde die verder weg staan dan deze afstand! Het uit de kluiten gewassen stuk steen werd op 22 februari j.l. ontdekt door amateur-sterrenkundigen verbonden aan het La Sagra Sky Survey observatory, in het zuidwesten van Spanje, vlakbij Granada.
De baan van 2012 DA14 blijkt erg sterk op die van de aarde te lijken: eens per 366,24 dagen draait ‘ie om de zon, één dag langer dan de aarde er over doet. Hiernaast zie je de baan van de planetoïde in vergelijking tot die van de aarde. De aarde is de groene stip, 2012 DA14 de gele stip. Twee keer per jaar passeert de planetoïde de baan van de aarde, de ene keer naar buiten, de andere keer naar binnen.
Nee, wees niet bang dat de sterrenkundigen er voor de volgende passage van 15 februari 2013 met die voorspelde afstand naast zullen zitten: die is zeker. Wat ze niet weten is hoe de planetoïde zich bij volgende passages zal gedragen en wat de afstand dan zal zijn. Door 2012 DA14 goed in de gaten te houden hoopt men die volgende passages ook te kunnen berekenen. Hieronder een video over de planetoïde, waarin beelden te zien zijn die in La Sagra zijn gemaakt.

Mogelijk stoort de passage de communicatie tussen (televisie en gps) satellieten en de aarde op het moment van passeren.

Bekijk de video hier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *