Column Jeroen Essers: Wat als?

  • Home
  • Column Jeroen Essers: Wat als?

jeroen-essers-columnist-ibizavandaagJeroen Essers, schrijver en columnist, schrijft vanaf voor Ibizavandaag een eigen column. Jeroen komt op Ibiza wonen en ongetwijfeld gaan we een stukje van zijn ervaringen teruglezen in zijn columns. Aan hem de taak om de zeer gewaardeerde Ibizagirl van de troon te stoten. Wij hebben er alle vertrouwen in dat het hem gaat lukken!

Wat als…?

Afgelopen jaren heb ik continu gehoord als ik weer iets uit mijn leven losliet: “Zou je dat nu wel doen? Het is tenslotte crisis!” Ik hoorde het toen ik mijn vaste baan opzegde. Ik hoorde het toen ik mijn huis een paar maanden geleden te koop zette en ik hoor het als mensen vragen:”Wat ga je dan doen op Ibiza? Wat nu als je geen werk vindt?” Veel mensen reageren vanuit angst. Gaan daardoor doemdenken en blijven hangen in het leven dat ze zelf hebben gecreëerd. Hoe ongelukkig ze er misschien ook mee zijn. Want niet weten wat je verwachten kunt als je uit je veilige leventje stapt, is eng. Ik weet er alles van! Ik heb al vele stappen hierin gezet en sta nu voor de grootste uitdaging in mijn leven (op mijn relaties na dan!) … verhuizen naar Ibiza.

Als ik één ding in mijn leven heb geleerd van het zeer vroege overlijden van mijn ouders, is het wel dat het leven zo voorbij kan zijn. Dat je niet moet blijven hangen in dromen en hopen dat het dan vanzelf wel goed komt. Want zo werkt het volgens mij niet. Als je je dromen wilt laten uitkomen, zul je toch zelf de eerste stap moeten zetten! Soms betekent dit dat je die goedbetaalde baan opzegt, die allang niet meer bij je past. Of dat je afscheid moet nemen van bepaalde mensen in je leven. Omdat ze alleen maar doemdenken en je niet vooruit helpen. En soms betekent dit, dat je zelfs je huis en spullen gaat verkopen. Om ergens anders opnieuw te beginnen.

Al jaren roep ik tegen iedereen dat ik ga wonen op Ibiza. Maar er is natuurlijk een groot verschil tussen het roepen en het daadwerkelijk doen. Ik had tijd nodig om de stap te durven zetten en bovenal een grote dosis lef! Want ondanks dat de meeste mensen in mijn omgeving mij stoer vinden, omdat ik alles maar dan ook alles de afgelopen jaren heb losgelaten en veranderd, bekruipt mij voor iedere verandering weer een onbehaaglijk gevoel. Wat als het niet goed gaat? Wat als ik geen werk vindt? Was als straks het geld op is? Wat als…?

Dan altijd denk ik terug aan de zin: “alles wat je aandacht geeft groeit!” Daar ben ik het volledig mee eens. Ik had natuurlijk kunnen kiezen om mijn huis niet te verkopen. Want het is tenslotte crisis. Ik had ervoor kunnen kiezen om geen boek te schrijven. Want voor de meeste schrijvers valt er geen droog brood te verdienen. Ik had er voor kunnen kiezen mijn angsten de meeste aandacht te geven, maar dat is niet wie ik ben.

Ik kies er dus voor om in vol vertrouwen te verhuizen naar Ibiza. Zonder werk en met maar een klein zakje geld, waarmee ik mij de eerste paar maanden kan redden. Zonder dat ik de Spaanse taal spreek. Want die ene cursus heeft echt geen zoden aan de dijk gezet! Zonder dat ik daar al veel mensen ken. Dus al met al maak ik een sprong in het diepe. Niet wetend wat mij te wachten staat. Misschien wordt het een groot fiasco en ben ik binnen een paar maanden weer terug. Maar misschien en daar ga ik vanuit, wordt het een groot succes. En leef ik mijn droom! Maar één ding weet ik zeker. Als ik later als ik heel oud ben en op mijn sterfbed lig, lig ik daar zonder spijt en hoef ik niet te zeggen… Wat als…ik toch naar Ibiza was verhuisd?

www.jeroenessers.com

 

Posted in Al het nieuws Column

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *