Column Jeroen Essers: Stress! #7

  • Home
  • Column Jeroen Essers: Stress! #7

stressWekelijks vermaakt Jeroen Essers, schrijver en Ibiza liefhebber, de lezers van Ibizavandaag met zijn eigen column.
Zijn columns gaan over zijn emigratie van het Nederlandse Groningen naar het zonnige Ibiza.

Deze week is de column voorzien van een veelbelovende titel: Stress!

jeroen-essers-columnist-ibizavandaagStress!

Het is officieel, mijn huis is verkocht. De papieren zijn getekend. In Nederland bezit ik nu alleen nog maar mijn koffer met inhoud en de drie dozen die ik bij een vriend heb opgeslagen. Ook is er een eind gekomen aan de lange lijst met de dingen die ik nog moest doen. Bijna overal staat een streep door. Het is allemaal afgehandeld en geregeld. Ik ben klaar. Klaar voor vertrek.

Gisterochtend toen ik wakker werd scheen voor het eerst sinds weken de zon in Groningen. Zo de slaapkamer in. Eindelijk mag ik me van mezelf ontspannen. Ik hoef niets meer. Rek me nog eens lekker uit, wetend dat er vandaag niets meer gedaan hoeft te worden. Het gevolg, een heerlijke wandeling door de stad Groningen. Langs de plaatsen waar ik altijd met mijn inmiddels overleden hond liep. Een afsluitende wandeling zal ik het maar noemen. Terwijl ik aan het lopen was, gleed alle stress van mij af. Ik kwam tot rust en besefte dat ik de afgelopen weken helemaal niet heb gewandeld. Vreemd aangezien ik dat zo graag doe. Blijkbaar vond ik dat ik het zo druk had dat er geen tijd was om te ontspannen. Om even uit de drukte te stappen en de natuur in te gaan. Een vriendin van mij zei het van de week nog: “Probeer van de laatste dagen te genieten.” Nu ik niets meer hoef, geniet ik en voel ik me weer de gelukkigste mens op aarde.

Toen ik nog als manager bij verschillende bedrijven werkzaam was, had ik vaak stress. Stress om een deadline te halen, stress om personeelstekorten, stress om binnen de vastgestelde budgetten te blijven en stress om alsmaar meer te moeten verdienen. In 2010 heb ik het roer omgegooid. Mijn baan opgezegd en een sabbatical genomen. Alleen maar rust en geen stress. Heerlijk! In het stadium van rust kwam ook mijn creativiteit weer opborrelen en schreef ik mijn eerste boek. Afgelopen weken zat ik in alles behalve een rustige stemming. Behalve de columns heb ik geen letter op papier gezet voor het tweede boek. Dat heb ik mezelf toegestaan. Ik wist namelijk dat mijn stressvolle leven, niet zo lang zou duren. En heb er dus voor gekozen om de stress even toe te staan. Want als ik ook maar enigszins het idee had, dat dit langdurige stress zou zijn, had ik andere keuzes gemaakt. Ik wil namelijk geen stressvol leven meer. Been there, done that. Ik wil het beste uit mijn leven halen. Ik wil genieten! Het gevoel hebben dat ik optimaal leef. Me kunnen ontspannen als ik daar behoefte aan heb.

Afgelopen weken heb ik weer ervaren hoe mijn oude leven was. Stressvol, druk en overvol. Dat is voor mij geen kwaliteit van leven. Daarvan word ik geen leuker mens. Ik betrapte mij er weer op dat ik mensen ging lopen afsnauwen en chagrijnig werd. Het had niets te maken met het trieste weer, al zou dat een makkelijk excuus zijn geweest! Allemaal omdat ik het te druk had. Omdat ik gehaast was. Dat voelde niet fijn. Door afgelopen weken besef ik ook weer, hoe rijk mens ik eigenlijk ben. Ik heb er namelijk voor gekozen om een paar jaar terug uit die mallemolen ,waarin de meeste mensen zitten, te stappen en mijn eigen pad te volgen. Ik ben namelijk de enige die mijn leven kan veranderen. Ik ben zelf verantwoordelijk voor hoeveel stress ik in mijn leven toelaat en hoe ik tegen zaken als bijvoorbeeld werk, ziekte en materie aankijk. Als ik vanavond in de trein stap, weet ik dat ik een periode tegemoet ga, waarin ik de tijd neem om mijn tweede boek af te schrijven, met mijn blote voeten over het strand te banjeren en om van alle nieuwe ervaringen te genieten.

De stress is voorbij en de persoon die ik wil zijn en werkelijk ben, komt weer tevoorschijn. Ik kies er namelijk voor geen stress te hebben en een leuk mens te zijn. Ik weet namelijk wat voor persoon ik word van een stressvol leven en hoe ik met anderen en mezelf omga tijdens stress. En juist daarom blijft het mij verbazen dat zo veel mensen blijven kiezen voor een stressvol leven. Want ik ken namelijk niemand die een leuker mens wordt van stress!

www.homenursingibiza.com www.jeroenessers.com

Posted in Al het nieuws Column

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *