Column Jeroen Essers: ontwaken #13

  • Home
  • Column Jeroen Essers: ontwaken #13

ontwakenBuenos dias!
Zaterdag. Column tijd. Jeroen Essers. Wekelijks vermaak. Nieuwkomer. Ervaringen.

Zomaar wat steekwoorden en de vaste lezers van Ibizavandaag weten het al. Sommigen zitten zaterdagmorgen te trappelen van ongeduld, anderen boeit het weinig. Maar het overgrote deel van onze bezoekers ziet er iedere week naar uit.
De column van schrijver/uitgever Jeroen Essers.
Jeroen is inmiddels zes weken geleden op het eiland komen wonen en doet uiteraard veel indrukken en ervaringen op zo in het begin. We leren dat het geen vakantie meer is voor hem, maar een thuis.

Deze week heeft de column als titel: Ontwaken.
Veel plezier!

jeroen-essers-columnist-ibizavandaagOntwaken

De bijnaam van Ibiza in de winter is; The Sleeping Beauty. Ik wist dat al een aantal jaar, maar wist nooit precies waarom. Inmiddels weet ik het wel. Sinds ik hier zes weken geleden aankwam, val ik nog steeds van de ene verbazing in de andere door de schoonheid van het eiland. Natuurlijk kende ik Ibiza al jarenlang in het hoogseizoen. Ook toen zag ik al hoe mooi ze was. Maar nu ik er voor het eerst in de winter ben, zie ik een totaal andere kant van het eiland. De plekken die in de zomer droog en dor zijn, zijn nu volop bedekt met gras en vele tientallen soorten bloemen en planten. De amandelbloesem bloeit volop op het en verspreidt een zoete verleidelijke geur. Lege stranden kenmerken een winter op Ibiza. Met hier en daar een wandelaar. Terwijl zijn honden door het zoute zeewater banjeren, genietend van hun vrijheid. Op de terrassen en in de winkels hoor je nu voornamelijk de Spaanse taal en vallen de kleine oude dametjes, die langzaam voortschuifelen ineens op. Zelfs Ibiza stad zou je nu bijna idyllisch kunnen noemen.

Maar nu eind februari wordt De Sleeping Beauty langzaamaan wakker. Houten luiken van de winkels gaan open. Nog niet voor de verkoop, maar voor de schoonmaak. Wanden van restaurants worden geverfd en de dikke truien en sjaals in de etalage maken plaats voor de flamboyante lange soepel vallende jurken en de kleine uitdagende bikini’s. Ibiza begint te leven.

Bijzonder genoeg is Ibiza niet de enige die ontwaakt. Ook ik lijk wakker te worden. De voorbereidingen om een baan te bemachtigen zijn begonnen. Mijn CV is omgezet naar het Spaans. Mijn Spaanse lessen beginnen te landen en hun vruchten af te werpen. Korte eenvoudige gesprekjes kan ik al grotendeels in het Spaans voeren. Foutloos? Vast niet…maar dat maakt niet uit! De eerste sollicitaties voor receptiewerk zijn de deur uit en Home Nursing Ibiza neemt ook steeds vastere vorm aan.

Maar niet alleen wat betreft de rationele zaken lijk ik te ontwaken. Ook mentaal en spiritueel lijk ik steeds meer wakker te worden. Het gevoel dat ik op vakantie ben, is volledig naar de achtergrond verdwenen. Ik zeg namelijk niet meer dat ik naar mijn appartement ga, maar ik zeg;”ik ga naar huis.” Mijn huis voelt als thuis. Een gevoel van innerlijke rust maakt zich van mij meester. Ik voel dat ik hier op de juiste plek ben! Mijn beslissingen neem ik weer volledig vanuit mijn “onderbuik gevoel”, ook al zeggen mijn ratio en logica anders. En snap ik niet wat de achterliggende redenen van mijn op het eerste gezicht onlogische besluiten zijn. Maar ik weet dat het antwoord wel komt. Ik voel het namelijk aan de energie. De energie van het eiland. Zelfs in de winter.

Misschien klinkt bovenstaande voor jou vaag en zweverig. Maar veel mensen die hier wonen en die ik spreek, herkennen het gevoel en beamen het. Ja, ook de nuchtere Hollanders op Ibiza! Nog nooit in mijn leven heb ik namelijk zoveel mensen in zo’n korte tijd gesproken, die een gevoel van, wakker zijn ervaren sinds ze op het eiland zijn. Dus terwijl het hele eiland weer ontwaakt, ontwaak ik op een geheel ander niveau. Heeft het met Ibiza te maken? Wat mij betreft wel! Kan het dan alleen op Ibiza? Absoluut niet! Wakker worden, bewust leven kan overal. Maar 1 ding kan ik je wel zeggen, het is wel erg fijn als je dat proces op Ibiza kunt doen.

www.homenursingibiza.com www.jeroenessers.com

 

Posted in Al het nieuws Column

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *