Column Ibizaboy: weg met het Wilhelmus!

  • Home
  • Column Ibizaboy: weg met het Wilhelmus!

weg-met-het-wilhelmusAls je naar de Nederlandse televisiezenders kijkt dan kan het je niet ontgaan dat er discussies gaande zijn. Onderwerp van gesprek is discriminatie.

Het tolerante Nederland heeft deze discussie over zichzelf afgeroepen. Gastvrij als het land altijd is geweest voor mensen uit andere oorden van de planeet, nu worden ze in Nederland beloond met de prijs van deze gastvrijheid. Zie het als gasten in je huis. Als iemand voor korte tijd bij je in huis verblijft dan is deze persoon gegarandeerd de eerste paar dagen behulpzaam bij het inruimen van de vaatwasser en worden de vuile handdoeken keurig in het washok gelegd. Regelmatig zal de persoon zijn of haar hulp aanbieden, vrijwillig het terras vegen of helpen de gekochte boodschappen op te ruimen.

Naar mate dat deze persoon langer bij je in huis is zal deze behulpzaamheid verminderen. Ook stoorde je je in het geheel niet de eerste dagen. Totdat de behulpzaamheid verdwijnt en de eerste irritaties zullen zich openbaren. Je merkt dat iemand in huis hebben toch bepaalde zaken losmaakt die je eigenlijk niet tolereert in jouw woonomgeving. Visite en vis blijven drie dagen fris, dat is een oud gezegde op Ibiza.

Met gasten in je land gaat het eigenlijk al niet anders. Eerst gedragen ze zich met gepaste terughoudendheid als een ware gast, maar naar mate de tijd vordert verandert het beeld van een prettige gast langzaamaan in die van een ongewenste gast. De gast gaat bepalen wat jij mag en kunt zeggen, hoe jij je dient te gedragen en gaat hiervoor zelfs de confrontatie aan. En als die gast zich niet gedraagt zoals jij dat graag wilt en uitsluitend profiteert van de baten en die niet de lasten draagt dan ga ik me daar aan storen. Helemaal als je gasten het verschil niet meer kennen tussen mijn en dijn.

En dat is wat er aan de hand is in het eerst zo tolerante Nederland. De gasten zijn bezig met een ware take-over en gedragen zich niet meer als gast, maat willen hun eigen regels opleggen aan hun gastheer. Hele kleine minderheden staan op en zeggen zich gediscrimineerd te voelen. Grapjes waar Nederlanders al eeuwen met zijn allen om lachen, worden uitgelegd als discriminatie. Door mensen die jarenlang met open armen ontvangen zijn in Nederland.

Nederland schiet er een beetje in door. Zonder zich van enig kwaad bewust te zijn vieren ze er al een eeuwigheid een kinderfeestje waarin een soort sprookjesfiguur pakjes cadeau doet aan kinderen. En plotsklaps zijn er dan wat mensen die, of tenminste hun ouders, als gast ontvangen zijn die zich gediscrimineerd voelen. Of is er een chinees op de televisie die wat flauwe grappen van Gordon voor zijn kiezen krijgt. Niemand die het opviel, totdat er een zeer kleine minderheid is die het discriminatie vuurtje aanwakkert. Want in Nederland daar kan je tenslotte alles zeggen als gast.

Negerzoenen mag niet meer, blanke vla wordt verboden, jodenkoeken gaan in de ban, zwarte piet moet vlekken piet worden en nummertje 39 met rijst mag niet meer als grap.

Nou ik heb er ook nog één en ik ben benieuwd of ik ook de Vara (in mijn ogen de opstoker van dit geheel) als spreekbuis mag gebruiken. In mijn familie zijn er namelijk nogal wat mensen die in 1940-1945 te maken hebben gehad met de tweede wereldoorlog en een flinke trauma hebben opgelopen ten opzichte van de Duitsers.
In het Nederlandse volkslied komt de tekst “Ben ik van Duitse bloed” voor en als er iets is wat mijn familie niet wil dan is het Duits bloed. Ik wil dus voorstellen dat we het Nederlandse volkslied aanpassen ten gunste van mijn familie. Te ver gezocht? Nou ga dat maar eens uitleggen aan al die kleine groepjes die zich in Nederland om een scheet en niets gediscrimineerd voelen. Stelletje huilebalken!

Neem een voorbeeld aan Ibiza zou ik zeggen, daar leven zoveel verschillende nationaliteiten in vrede naast- en met elkaar en iedereen die hier niet geboren is gedraagt zich nog steeds als een gast. En zolang je dat doet en je je blijft schikken naar de gewoontes, gebruiken en regels van je gastheer gaat het allemaal prima!

Fijn weekend en hou je veilig!

 

Posted in Al het nieuws Column

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *