15.4 C
Ibiza Town

Column Ibizaboy: Spanje rouwt

Moet lezen

santiagoHet kan simpelweg niet zijn ontgaan, de treinramp die de hele natie lijkt te zijn getroffen in Santiago de Postela. Een enorme crash maakt een einde aan het leven van tenminste 77 Spanjaarden.

De armoede wordt even vergeten en iedereen staat stil bij de nabestaanden van de mensen die om het leven gekomen zijn. Een veelvoud van 77 personen zal de komende jaren een zeer zware tijd moeten doorgaan en ik betuig dan ook mijn medeleven aan iedereen die er bij betrokken is.

Geen tijd voor grappen dus of andere onbenullige zaken die me bezig houden. Wel wil ik nog even stil staan bij de machinist van de trein. Op heel de wereld staan we met zijn allen altijd klaar om zo snel mogelijk een zondebok aan te wijzen als er iets ergs gebeurt. En Spanje is hierop geen uitzondering. De man draagt misschien wel de grootste last die je kunt bedenken in een mensenleven en heeft de dood van vele mensen in zijn schoenen geschoven gekregen.
Niemand spreekt over bestuurders die nalatig zijn of politici die met zijn alleen bespaarden op een goed beveiligingssysteem op het spoor aldaar. We laten op afstand een wagentje over mars rijden en we bepalen welk gen verantwoordelijk is voor bepaalde kankersoorten, maar een trein beveiligen tegen een te hoge snelheid dat lukt ons niet…?

De machinist staat terwijl hij nog in de cabine zit meteen stil bij het feit waarvoor hij verantwoordelijk gehouden zal worden en meldt aan zijn leiding dat de trein is gecrasht en hoopt meteen dat hij geen doden op zijn geweten heeft. Iemand die met 200 ton staal op hoge snelheid in de rondte rijd, neemt naar mijn bescheiden mening niet een bewuste keuze om met twee keer de toegestane snelheid een stad binnen te rijden. Bovendien zat de man niet alleen achter de knoppen. Toch is hij de lul en moet permanent bewaakt worden.
Een mooie afleiding van de daadwerkelijke daders. Maar in deze tijden lijken bestuurders en politici een onschendbare status te hebben verworven en gaan ze vrijuit. Ik wens de machinist veel sterkte toe en ik hoop voor de man dat hij deze last kan dragen, maar tegelijkertijd vrees ik dat de man uit eigen beweging wel eens de 77 personen achter na zou kunnen gaan.

Volgende week gaan we weer lachen. Fijn weekend en hou je veilig.

 

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste Artikel