Column Ibizaboy: Spanjaarden zijn eigenlijk net kleine kinderen

  • Home
  • Column Ibizaboy: Spanjaarden zijn eigenlijk net kleine kinderen

vinoKleine kinderen hebben nog niet de tijd gehad om na te denken over hun gedrag, sommige dingen moeten ze nog leren voor ze volwassen zijn en je moet ze al lerende manieren bijbrengen. En deze week besefte ik het.

Spanjaarden zijn eigenlijk net kleine kinderen. Ze gedragen zich lang niet altijd volgens de etiketten, hebben slechte tafelmanieren en ze leren dat er ook nog andere tradities zijn buiten de Spaanse gaat er vaak maar moeilijk in.
Het meest recente voorbeeld is Halloween. Een uit Ierland overgewaaid Keltisch feest wat met de emigratie van veel Ieren destijds naar Canada en Amerika de grote plas is overgewaaid en sinds kort de weg terug heeft gevonden naar Europa. En omdat het kinderachtig is, vinden veel Spanjaarden het leuk om zich te schminken en elkaar de stuipen op het lijf te jagen. Een vreemde mentaliteit, maar ieder zijn lol.

Ik herinner me nog goed toen ik een jaar of 35 geleden als kind de Spaanse kermis bezocht. Op de kermis was een uitbater die in een cirkel een treinrails had neergelegd. Tegen betaling kon je dan plaatsnemen op het treintje wat rondjes reed. De helft van het rondje speelde zich binnen af in de attractie. In het donker. En als het treintje weer naar buiten kwam had een lange slungel van een vent die bij het vermaak hoorde zich verkleed als een echte heks. Met bezem. Als passagier van het treintje wist je nooit wanneer de rond rennende heks tevoorschijn kwam om je een pets te geven met de bezem. Hilariteit en gegil alom. En hoewel de attractie natuurlijk bedoeld was voor kinderen, werden de meeste kaartjes verkocht aan volwassenen.

Een ander voorbeeld is het plagen van de stieren in de straten van de dorpen en steden in Spanje. Hoe kinderachtig moet je zijn om een paar jonge stiertjes los te laten in straten die met hekken van de lokale boeren zijn afgeschermd en deze vervolgens al joelend op te jagen. Soms waren de stieren pas op een paar honderd meter afstand of de volwassen Spanjaarden klommen al gillend al in de hekken. Geen echte heldendaden zeg maar.

Ik heb eens wat Spaanse vrienden over laten komen naar Nederland. Nou kan je tegen een kind nog zeggen dat hij iets moet proeven, maar een volwassen Spanjaard vindt over het algemeen alles al vies wat hij niet kent, laat staan dat er een poging wordt ondernomen om het te proeven. Eigenlijk net kleine kinderen dus…

Nou, ik kies er voor om op een andere manier een klein kind te zijn. Vanmiddag bijvoorbeeld, toen ik met mijn kont in het zand aan zee letters zat te schrijven in het natte zand en keer op keer hoopte dat de volgende golf het water net niet ver genoeg zou brengen om mijn tekst voorgoed uit te wissen, intussen al dromend uitkijkende over de Middelandse Zee en me besefte dat kind zijn op zijn tijd toch wel erg fijn kan zijn, want het leven gaat me momenteel veel te hard.

Fijne weekend en hou je veilig!

Posted in Al het nieuws Column

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *