Column Ibizaboy: houtblokken en andere ellende

  • Home
  • Column Ibizaboy: houtblokken en andere ellende

vloerverwarmingIk was vorige week even in Nederland voor zaken. Een goede vriend van me heeft plek zat in zijn riante huis, dus maakte ik dankbaar gebruik van zijn vriendelijke aanbod daar te slapen gedurende mijn korte verblijf.

Het was even zoeken naar een warme jas en voor het eerst sinds eeuwen boekte ik een vlucht met koffer. Normaal reis ik alleen met handbagage, maar de luchtvaartmaatschappijen moeten ook op de kleintjes letten en dan telt iedere kilo. Handbagage met een extra laptoptas is daarom niet meer toegestaan. Bovendien was ik voornemens om wat samples mee te nemen naar Ibiza op de terugweg en om gezeur te voorkomen leek het meenemen van een koffer me in dit geval wel handig.

Zo gezegd zo gedaan. Na een armoedige overstapvlucht met 3,5 uur wachttijd op het vliegveld van Barcelona, El Prat, en een korte taxirit naar het huis van mijn vriend kwam ik eigenlijk alleen maar buiten voor de deur van zijn huis. Het goot pijpenstelen en de wind raasde om mijn kale kop. Verschrikkelijk. Altijd als ik Nederland bezoek word ik steevast herinnerd aan het verschrikkelijke klimaat van dat land.

Nadat ik de bagage op mijn kamer gedeponeerd had en mijn pak had uitgehangen besloot ik voor we een glaasje Rioja zouden drinken om eerst even te douchen. In de badkamer en suite, waar het overigens aangenaam warm was, kleedde ik met uit en tot mijn aangename verrassing bleek de plavuizen vloer te zijn voorzien van vloerverwarming. Genietend liep ik over de warme vloer naar de douche waar ik met plezier een kwartiertje onder stond.

Mijn handdoek hing over een speciale radiator met van die ribbels en was dus voorverwarmd toen ik hem pakte om me af te drogen. In iets makkelijks geschoten begaf ik me naar de ruime woonkamer en onderweg wist ik al een beetje voor te genieten van de Rioja. Onderweg begreep ik dat het niet alleen de badkamer die was voorzien van vloerverwarming, maar het hele huis. Daarnaast was de temperatuur in de living sowieso al zeer aangenaam en toen we plaats namen op de sofa voor de immense open haard drukte mijn gastheer op zijn afstandsbediening om het gas wat rijkelijker te laten stromen.

Je begrijpt, het was me zeer aangenaam. En nou zijn er veel “ibizagangers” die het eiland idealiseren en spreken of “het Ibiza gevoel” of “het heeft zo zijn charmes”, maar toen het tweede glaasje Rioja werd ingeschonken vroeg ik met toch af waarom er op Ibiza zo verrot weinig huizen zijn waar je het ook zo aangenaam hebt. Want als de kou toeslaat op het eiland dan beginnen de inwoners te sjouwen met ontelbare blokken hout, worden bijzet-gaskachels uit de garage gehaald (gas komt niet uit de grond maar uit flessen waar je een complete hernia van oploopt als je ze optilt) en komt de kou door de spleten en kieren van welhaast iedere woning. Ruimtes die je niet stookt worden zo vochtig dat je je elektrische vochtvreters bijna dagelijks moet legen en als je stopt met verwarmen is je pand in een uur tijd net zo koud als buiten. Want isoleren daar hebben ze nog nooit van gehoord op Ibiza.

En weet je? Hoe zielsveel ik ook van Ibiza hou, als ik weer even de luxe proef van de Nederlanders die zich wel uitstekend tegen de kou weten te wapenen, ik voel me dan armoedig als ik weer terug ben. Toch maar de gemaakte bouwplannen doorzetten en een fatsoenlijke woning neerzetten op Ibiza, dat lijkt me vooralsnog de enige optie.

Fijn weekend en hou je veilig.

Posted in Al het nieuws Column

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *