Column Ibizaboy: de terugkeer van de hippies

  • Home
  • Column Ibizaboy: de terugkeer van de hippies

hippiesNu de tijd daar is dat het eiland wordt overgenomen door de massa toeristen, spreek ik steeds meer mensen die dit jaarlijks terugkerende ritueel proberen te ontvluchten.

Het lijkt wel of we terug gaan naar eind jaren vijftig. In die tijd was het toerisme wel niet zo massaal als tegenwoordig, maar toch zijn er overeenkomsten. In die tijd kwamen er steeds meer mensen voor vast op Ibiza wonen. Mensen die dicht bij de natuur stonden, die druk waren met het spirituele en op hun manier genoten van Ibiza. Ze werden hippies genoemd.
En de hippies hadden het destijds al niet zo op met de toeristen in het hoogseizoen. In die periode trokken ze zich terug in de bergen in de omgeving van San Joan, ver weg van alle drukte, om zich pas in het najaar weer te laten zien in de kustgebieden rondom de hoofdstad.

De permanente bewoners van buitenlandse komaf die ik spreek denken eigenlijk niet anders als de hippies. Meer en meer zijn ze zich bewust van de fijne dingen op het eiland en genieten daar op hun eigen manier van. Op de drukte zitten ze niet te wachten en dus vermijden ze de grote steden en wachten kalm en geduldig af tot september.

Of ik mezelf tot die groep kan rekenen, daar twijfel ik nog aan. Ik vind het namelijk prachtig om te zien hoe de restaurantjes langs de kust een nieuw verfje krijgen, de terrassen worden schoongespoten met de hoge drukreiniger en alles in opperste staat van paraatheid wordt gemaakt om de toeristen te ontvangen. Nu ben ik in de gelukkige positie dat wanneer ik niet van mijn landgoed afkom, ik dezelfde rust vind als de rust die de hippies vonden in de bergen in het noorden. En dan geniet ik van de natuur, het spirituele en andere zaken die je in de drukte niet meer ziet. En als ik dan even, al dan niet voor een lekker stukje leedvermaak, de toeristen wil bespieden, dan is een korte autorit voldoende om met in het geweld te storten waaronder het eiland de komende maanden gebukt gaat. Om daarna weer veilig terug te keren naar de stilte, net zoals de hippies dat deden.

Fijn weekend allemaal!

Posted in Al het nieuws Column

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *