13.9 C
Ibiza Town

Column Ibizaboy: dat lossen we samen wel op

Moet lezen

nationaliteitenZolang als ik al te gast mag zijn in Spanje, waarvan het grootste deel op Ibiza, merk ik dat de Spaanse bevolking geen enkel probleem heeft met import burgers. Althans, bijna geen problemen.

En ik denk te weten hoe dat komt. De meeste immigranten op Ibiza zijn ondernemers en brengen geld in het laatje, dat vooropgesteld. Maar weet je waar de meeste credit mee wordt opgebouwd? Met aanpassen. Je bent ergens te gast en je gedraagt je als gast. Je past je aan aan de gewoontes van het land, doet boodschappen in winkels van de lokale bewoners en je maakt jezelf de taal machtig. En voila: je wordt voor de volle 100% geaccepteerd. Maar ook op Ibiza zijn er immigranten die zich op geen enkele wijze aan (willen) passen, Zij belijden hun eigen godsdienst(en), stichten hun eigen winkels, spreken niet of gebrekkig de taal, betalen geen belastingen of maken op een andere manier misbruik van sociale voorzieningen en glijden door het gebrek aan inkomen af naar de criminaliteit om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Daarin verschilt Ibiza dus niet zoveel met Nederland.

Maar toch zijn er verschillen. Kijk maar eens naar de hoogte van de straffen die er op bepaalde delicten staan, hoe streng de controle is op lieden die uit bepaalde landen komen aan de grens en vooral hoe groot de sociale controle is. Want eilandbewoners hebben het niet zo met mensen die zich niet adopteren. Daar maken ze korte metten mee. Vaak gaat dat uit het zicht van nieuwsgierige blikken weet ik uit ervaring en dat moesten we maar zo houden. Het is tenslotte niet voor niets dat ik vorige week aan een tafel zat waar we met 9 verschillende nationaliteiten een fantastisch etentje beleefden in volle harmonie met elkaar. Waarom? Omdat het allemaal harde legale werkers zijn die hun talen spreken en zich voor de volle 100% hebben aangepast aan de gewoontes en gebruiken van het eiland wat me hoop ik nog vele jaren lief zal zijn, Ibiza.

Fijn weekend en hou je veilig!

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste Artikel