Column Ibizaboy: collectieve rouw

  • Home
  • Column Ibizaboy: collectieve rouw

collectie rouwCOLUMN IBIZABOY – De premier van Nederland, Mark Rutte, verkondigde 23 juli 2014 tot een dag van nationale rouw. Vlaggen halfstok, kerkklokken luiden, een minuut stilte en radio- en televisie handhaven een aangepaste programmering.

En Nederland gaf er massaal gehoor aan en deed waar hij of zij kon mee aan de collectieve rouw om de slachtoffers van de terroristische aanslag op de vlucht MH17. Ik was en ben er trots op hoe de Nederlanders in hun eigen land hebben aangetoond hoe je wél respectvol met de doden omgaat. Een hele dikke vette vinger naar de mensen (voor zover je dat nog mensen kunt noemen) die als lijkenpikkers creditcards, trouwringen, ipads en smartphones liepen te jatten toen de resten nog lagen te smeulen.

Maar wat me dan weer een beetje tegenvalt is dat de rouw ophield bij de landsgrenzen. In België is er nauwelijks aandacht besteed, terwijl er toch ook uit dat land zes onschuldige slachtoffers te betreuren waren. Maar als we kijken naar de rouwbeleving van Nederlanders in het buitenland, dan is het droef gesteld. Veel verder dan een zwart lintje als profielfoto op hun Facebook profiel kwamen de meesten niet. Zou dat misschien komen omdat het naar de in het buitenland verkerende Nederlanders niet zo geforceerd is gecommuniceerd? Of leefde de aanslag minder bij de Nederlanders in den vreemde, ik weet het niet. Wat ik wel weet dat ik op 23 juli op een, niet nader te noemen, drukke locatie was op het eiland waar het stikt van de Nederlanders (waar eigenlijk niet meer…). En toen de klok 16.00 naderde, het tijdstip waarop iedereen geacht werd een minuut stilte in acht te nemen voor de slachtoffers, gebeurde er helemaal niets anders dan wat er normaal op die plek gebeurt. Er werd gezopen, gedanst, gefeest, gekletst, gezoend, geblowd en geflirt, maar niet gerouwd. De collectieve beleving van dit moment staat in schril contrast tot het moment waarop invaller Tim Krul oranje de beslissende penalty tegen Chili wist te houden. Toen ging de collectieve beleving van de Nederlanders zeer duidelijk ver over de grens heen.

Fijn weekend en hou je veilig.

 

Foto: Diario Femenino
Posted in Al het nieuws Column

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *