Column Aviola: Zigeuner

  • Home
  • Column Aviola: Zigeuner

column-zigeunerCOLUMN – Aviola schrijft regelmatig stukjes voor Ibizavandaag. Over het leven op Ibiza of over de, vaak bijzondere, mensen die er wonen. De introductie van de persoon achter deze verhalen staat HIER. Vandaag over zigeuners.

“Klieder niet zo! Je lijkt wel een zigeuner!” Menig spanjaard is met deze zin grootgebracht. Spanje en zigeuners… een lange, maar met name trieste geschiedenis. Van kinds af aan hebben zigeuners al te maken met extreme vormen van uitsluiting. En dat is ook niet zo vreemd, want hun gedrag laat niet altijd te wensen over… Maar, stel je nou even voor dat je zelf zo’n kind bent. En dat je vanaf jongs af aan merkt dat 90% van de bevolking jou maar een eng, niet te vertrouwen wezen vindt. Hoe ga je je dan gedragen? En wat zou de oplossing kunnen zijn? Vandaag een gesprek met Sebastian. Een zigeuner met charisma, felle ogen en een zware stem vol passie. Een vriend van Sebastian : ‘De Catalaan, schuift stilletjes aan en maakt onderwijl een schets.

 

Sebastian woont al eenenvijftig jaar boven in het oude gedeelte van Ibiza stad: Sa Penya. “De eerste zigeuners kwamen uit Granada en hebben meegewerkt aan het bouwen van, onder andere, de jachthaven. We kwamen eerst met een paar gezinnen. Daarna volgde de rest. Priester Jose bood ons aan om in de kleine huisjes met grotten van Sa Penya te gaan wonen. Maar op de een of andere manier is onze buurt besmet geraakt. Ik heb besloten om mijn volk te helpen. Nu willen ze ons allemaal weg hebben. Eerst is het een armoedige buurt waar niemand wil wonen, vervolgens laten ze de vuilnis niet ophalen, dan wordt het uitgeroepen tot werelderfgoed en inmiddels worden de panden verkocht voor veel geld. Natuurlijk zijn er zigeuners die het niet verdienen om te ademen en deze reputatie heeft menig man doen geloven dat wij slecht zijn. Maar alle rassen hebben slechte mensen. En ook alle rassen hebben prachtige mensen. Het is niet mooier of lelijker, hoogstens mooi en minder mooi. Mijn volk wordt nog steeds op een ongelooflijke manier misbruikt. Het lijkt wel of wij zijn omringt door een donkere wolk die we maar niet kunnen verwijderen. Maar wij lijden ook, hebben lief, lachen en zingen. Net als jullie. Ik weet zeker dat hetgeen waar ik blij van word, hetzelfde is waar jij blij van wordt.”

 

Zigeuners trouwen jong. Sebastian trouwde op zijn achttiende, zijn vrouw was veertien. “Je ontneemt een kind het contact met de grootouders en ouderen van de gemeenschap als je pas op je dertigste gaat trouwen. Op haar achtste was mijn vrouw Elisea al ‘mi chica’ (mijn meisje).” Hij heeft zeven kinderen en komt uit een gezin van acht. “Wij zijn een arme, maar hechte familie. Iedere zaterdag eten we bij onze moeder en staan we stil bij de week: ‘Waarom heb je die rekening niet betaald? Of ‘Heb je die ruzie al bijgelegd?’

 

Mijn droom is om de wereld ‘Het grote geheim van de zee’ te laten zien. De zee is onwaarschijnlijk groot, mooi en schatrijk. En dit alles dankzij vele miljoenen kleine waterdruppeltjes tezamen… ‘Het grote geheim van de zee’ is precies de reden waarom wij van oudsher werden achtervolgd en mishandeld. want wij konden communiceren met moeder natuur. Bijna de gehele mensheid geloofde dat dit ras van zwarte haren en donkere huidskleur, onruststokers, leugenaars, dieven en echte acteurs van het leven waren. En dat hun mooie en trouwe vrouwen met hun blikken aan authentieke hekserij deden. Dergelijke reputaties werden verspreid over de uiteinden van de aarde. En die reputatie sloot de zigeuners uit. Mijn droom is om de mensheid te verenigen. Ibiza is net een schip. En we varen met z’n allen op dat schip. Jouw  kinderen en mijn kinderen zullen elkaar een keer ontmoeten. Is het niet op school, dan in de Pacha. Daarom zouden wij met z’n allen een beetje slimmer moeten zijn door ons niet meer te laten infecteren door dat virus wat ons zo veel pijn doet.”

Opmerking van de redactie: Aviola heeft geen Facebook account (ja, ze bestaan echt nog!). En hoewel we verwoede pogingen doen om haar over te halen er toch één te openen, is dat op dit moment nog niet van kracht. Mocht je dus willen reageren op een manier dat Aviola het ook kan lezen, reageer dan gewoon onder dit artikel en niet via een Facebook opmerking. Gracias, ook namens Aviola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *