Column Aviola: tijden van chaos

  • Home
  • Column Aviola: tijden van chaos

einsteinCOLUMN – Aviola, wie kent haar niet inmiddels. Onze vaste columniste laat haar licht schijnen over het eiland en over de, vaak bijzondere, mensen die ze er heeft ontmoet. De introductie van de persoon achter de columns staat HIER. Meer columns HIER. 

Het mooie van deze tijden van chaos, destructie en verandering is dat je meer waardering krijgt. Je raakt in een soort staat van alertheid en bewustwording, zo van: ‘het kan ons ook overkomen’. Het blijft een vreemd idee dat je zomaar-van het een op het andere moment- iemand die je dierbaar is kunt verliezen Hier in onze oude finca, te midden van een prachtig, heuvelachtig landschap, omringt door olijf, citroen, sinaasappel en amandelbomen, merken wij weinig tot niets van wat er allemaal in de wereld gaande is. Totdat we ons kleine ‘fincawereldje’ verlaten of de televisie/pc aanzetten.

Dan is het ineens niet meer lastig om in een oude finca te wonen, maar heb ik er juist respect en waardering voor.  Waardering voor de openhaard, die ons niet alleen maar gezelligheid brengt, maar ook warmte, wat zo behaaglijk is in een vochtig huis. Waardering voor een kraan waar zo maar water uitkomt en een goed functionerende verwarming, waardering voor het feit dat de elektra niet uitvalt.

Werkelijk alles wat vanzelfsprekend was in Nederland, is hier een geschenk. Afspraken worden gemaakt over douch- tijden in verband met de kleine hoeveelheid warm water. De gasflessen worden nauwkeurig in de gaten gehouden omdat ze nodig zijn voor zowel warmte als voor koken. Apparatuur wordt niet tegelijkertijd aangezet omdat anders de stoppen doorslaan. Over de boodschappen wordt van te voren nagedacht omdat je hier nou eenmaal niet binnen vijf minuten bij de Appie Hein bent. De droge was moet op tijd van de lijn worden gehaald, anders is het binnen no time weer drijfnat en de droger (die ik alleen gebruik om vocht uit de kleding te halen) blijkt een pure luxe aanwinst. Als de verwarming werkt zonder problemen, leg ik mijn hand er altijd even op. Nooit gedacht dat ik blij als een kind zou zijn met zo iets (vanzelfsprekends) als verwarming.

Ibiza maakte vroeger deel uit van het Moorse (Islamitische) rijk ‘Al-Andalus’. Eeuwen lang hebben de Moren hier geleefd en dat is tot vandaag de dag nog goed te zien aan zowel het uiterlijk van menig Spanjaard, als aan de bouwstijl en het oude irrigatiesysteem op Ibiza. Hoe vreemd, dat diezelfde (althans, sommigen) Spanjaarden waarvan het bloed van de Moren nog door hun aderen stroomt, zo minachtend kunnen reageren op de ‘Moren’ van deze tijd en dat allemaal dankzij de chaos die heerst.

Zoals ik al eerder schreef, geloven sommigen dat Ibiza een veilig eiland is en zal blijven vanwege ‘haar’ energie en de voorspellingen van Nostradamus. Misschien kloppen die voorspellingen helemaal niet en vind je dit –in de huidige situatie- nogal onrealistisch. Maar (positieve) onrealistische gedachten blijken goed voor ons te zijn. Sterker nog, ze zorgen voor gelukkigere en gezondere mensen aldus een onderzoek.

Een vriendin attendeerde mij vorige week op een brief van Albert Einstein aan zijn dochter. Net zo min als de voorspellingen van Nostradamus, weet ik ook niet of deze brief echt is, maar de boodschap is universeel: ‘liefde is de allergrootste kracht die wij op aarde hebben’. Zoals je wellicht wel weet, zijn de effecten van liefdevolle gedachten zowel gezond, als hoopvol voor ons. Ook is bewezen dat een grote groep mensen die gezamenlijk een doelgerichte, liefdevolle intentie ergens naar toe sturen, daadwerkelijk een positief effect teweeg kunnen brengen. Daarom is het misschien zo gek nog niet om met z’n allen dagelijks een liefdevolle, witte, beschermende koepel om ‘ons’ zo gewaardeerde eiland te visualiseren zodat wij dat gevoel van veiligheid kunnen blijven behouden.

Opmerking van de redactie: Aviola heeft geen Facebook account (ja, ze bestaan echt nog!). En hoewel we verwoede pogingen doen om haar over te halen er toch één te openen, is dat op dit moment nog niet van kracht. Mocht je dus willen reageren op een manier dat Aviola het ook kan lezen, reageer dan gewoon onder dit artikel en niet via een Facebook opmerking. Gracias, ook namens Aviola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *