Column Aviola: over Pepe

  • Home
  • Column Aviola: over Pepe

column-onceAviola schrijft regelmatig stukjes voor Ibizavandaag. Over het leven op Ibiza of over de, vaak bijzondere, mensen die er wonen. De introductie van de persoon achter deze verhalen staat HIER. Vandaag over de stedeling Pepe.

Pepe (1957). “Ik ben geboren in Ibiza stad en was een introvert kind. We hadden kippen, honden en duiven en speelden veel op straat, met name voetballen en aangezien we geen scheidsrechter hadden, eindigden wij de wedstrijd steevast met een  ‘kiezel oorlog’. Ik leerde mijn vrouw kennen toen ik zestien was. Zij kwam uit een boerenfamilie. Destijds was er een groot verschil tussen mensen uit de stad en die van het platteland. Die twee culturen botsten enorm. Ik was de ‘heer uit de stad’. Langzamerhand heb ik hun manier van denken leren kennen. De Ibicenco boeren zijn enorm gesloten. Ze laten je dichtbij komen, maar openen hun hart niet snel en ze zijn zeer gevoelig voor wat anderen van hun denken. Hier in San Lorenzo wordt je voortdurend geobserveerd en geëvalueerd. Als je een geslaagd persoon bent, dan vinden ze je geweldig. Zo niet, dan ben je niets.

Wij hebben een Carthager, Punische en Arabische achtergrond. Die mix heeft ons gevormd. De Ibicenco is een goede gastheer. Hij geeft je alles wat hij in huis heeft, maar dat moet je wel verdienen. Vroeger gold hier een regel tussen de boeren waardoor je simpelweg werd ‘opgeruimd’ als je niet zuiver was. In stilte. Afrekeningen werden onderling geregeld. De boeren van Ibiza hebben moeilijke tijden gekend en altijd hard moeten werken. Gelukkig openen zij zich nu beetje bij beetje.

Op mijn twintigste raakte ik gefascineerd door het paranormale en de parapsychologie. Ik werkte veel met innerlijke energie, heb een aantal vechtsporten beoefend en ademhalingsoefeningen gedaan om die energie te kanaliseren. Ik kon doormiddel van autosuggestie mijn lichaamstemperatuur verhogen of verlagen. Transcendente meditatie deed ik in het geheim, want mijn vrouw vond het als nuchtere Ibicenca maar vreemd. Ik herinner me een sessie waarbij ik mijn astrale lichaam een halve meter boven mijn lichaam voelde zweven. Ik kreeg een gevoel van totale ontspanning en troost, waanzinnig! Daarna kreeg ik lucide dromen (dromen die je zelf kunt beïnvloeden). Ik concludeerde dat dromen mij konden helpen om problemen op te lossen en daardoor een beter mens te worden. Dit heeft mij geleerd om alles vanuit een ander perspectief te zien.

Zes jaar geleden kreeg ik het syndroom van Guillain-Barre (spierziekte). Ik  kon alleen nog maar mijn hoofd bewegen, de rest van mijn lichaam was verlamd. Ik heb drie maanden op de intensive care gelegen, waarvan twee maanden in coma. Tijdens een bijna dood ervaring hoorde ik de stem van mijn vader. Hij zei dat het mijn tijd nog niet was en dat ik terug moest. Als ik heel eerlijk ben, vond ik het wel prima daar. Een intens vredig gevoel, zo mooi! Maar ik moest terugkomen en vechten voor het leven. Sindsdien heb ik een andere kijk op alles. Meer rust, en ik heb me gerealiseerd dat het niet nodig is om overal boos over te worden. En het meeste geniet ik nu van het contact met anderen. Ik verkoop coupons van de ONCE (Spaanse loterij gerund door gehandicapten) in Ibiza stad. Ik zit naast een supermarkt (in zo’n klein blauw verkoophokje). Het gaat om veel meer dan alleen maar lootjes verkopen. Iedereen begroet mij en maakt een praatje. Ik merk dat veel mensen door een moeilijke periode heengaan en behoefte hebben om hun hart te luchten. Zij leggen hun ziel en zaligheid bloot en vragen om oplossingen, maar ik heb gemerkt dat niet iedereen ook daadwerkelijk het antwoord wil horen…

Ik leef een leven zonder geld en dat maakt mij niets uit. Ik ben gelukkig. Ibiza heeft iets speciaals, ondanks dat er veel is veranderd. Het blijft een prachtig eiland. Die ziekte heeft mij naderhand veel goeds gegeven. Ik ben een extravert mens geworden.”

Opmerking van de redactie: Aviola heeft geen Facebook account (ja, ze bestaan echt nog!). En hoewel we verwoede pogingen doen om haar over te halen er toch één te openen, is dat op dit moment nog niet van kracht. Mocht je dus willen reageren op een manier dat Aviola het ook kan lezen, reageer dan gewoon onder dit artikel en niet via een Facebook opmerking. Gracias, ook namens Aviola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *