Column Aviola: Natalie Groeneveld

  • Home
  • Column Aviola: Natalie Groeneveld

natalie-groeneveldCOLUMN – Aviola schrijft wekelijks een column voor Ibizavandaag. Over het leven op Ibiza of over de, vaak bijzondere, mensen die er wonen. De introductie van de persoon achter deze verhalen staat HIER. Vandaag: Natalie Groeneveld.

Alles wat je vertrouwd en bekend is loslaten. Een frisse start maken en jezelf opnieuw uitvinden op Ibiza. De ontwerpster Natalie Groeneveld van FELT by Natalie deed het.

Ze bezocht het eiland voor het eerst in 2005 toen ze voor een paar maanden bij een eco-project op Ibiza als vrijwilligster aan de slag ging. Natalie had een drukke periode achter de rug als manager in de horeca en behoefte aan rust en bezinning. “Even terug naar de basis, weg van alles.” Ze genoot van de natuur, de eenvoud van een brood bakken en van de bijzondere mensen die daar werkten. “Dat je echt ziet: hier komen we vandaan en van daaruit kon ik opnieuw gaan kijken naar: wie ben ik? Wat wil ik echt? Ik realiseerde mij dat ik creëren ben!”

Een paar jaar later en ondertussen de trotse moeder van een zoontje van negen maanden oud, besloot ze om de grote stap definitief te wagen en alle zekerheden los te laten. Ze vond samen met haar levenspartner een huurwoning, maar die werd op het laatste moment afgeblazen. Natalie: “Dat was echt zo’n moment dat je even in die angst-emotie gaat zitten. Het gaat niet door! Maar binnen een half uur hadden we zo iets van: we gaan gewoon! Wij gaan onze droom waar maken door te ‘laten’ en durven ervaren wat het leven voor ons in petto heeft.”

Natalie had in het begin genoeg tijd om het eiland te ontdekken. Thuis begon ze langzaamaan te experimenteren met vilt als hobby: “Tijdens de zwangerschap kreeg ik een extreme vorm van eczeem. Eigenlijk is het vilten daardoor ontstaan. Die huid maakte mij zo bewust van mij en mijn innerlijke zijn. Iets wat zichtbaar wilde worden, zich wilde uiten in kleur en creatie. Vilten werd uiteindelijk een vertaling van het persoonlijke proces waar ik doorheen ging. Zo maakte ik bijvoorbeeld eerst dik vilt met pure wol, alsof ik meer bescherming nodig had, nog onzeker en onveilig was. Naarmate ik meer ging creëren, werd de textuur van het vilt steeds dunner en transparanter. Net als ik.

Ibiza heeft mij de ruimte, vrijheid en mogelijkheid gegeven om meer in balans te komen met mezelf. Dat eczeem wilde mij iets laten zien, vrij maken van beperkingen die ik niet beter kon of wist te uiten. Dat is ook de connectie die ik voel met sommige mensen van het eiland. Dat ze juist hier de kans krijgen om die confrontatie met zichzelf aan te gaan. Dat je hier heel sterk een spiegel krijgt van mensen. Je kunt hier natuurlijk ook gemakkelijk in je eentje op een berg, met een bloemetjes rok aan, ‘vrij’ gaan zitten zijn voor je beleving, maar het echte vrij zijn is dat niet. Dat is juist even door de hele shit heengaan en dan voelen dat het niet meer uitmaakt wat je vindt. Juist heel erg aanwezig, niet met je kop in het zand. Dan ben je pas vrij!”

Natalie begon met verkopen van haar eerste vilten tasjes op een ambachtelijke markt in het centrum van San Miguel. Inmiddels hangen haar creaties in de exclusieve winkels op Ibiza en staat ze van juni tot September elke maandag op de Nightmarket van Las Dalias. Naast kleding, maakt zij ook schitterende doeken en wandkleden. Het is voor haar de kunst om daar een balans in te vinden. “Voordat je het in de gaten hebt, ben je alleen maar aan het creëren voor de buitenwereld, aan het reageren op de vraag van de consument. Maar elk item blijft one of a kind, zoals ook wij”.

Opmerking van de redactie: Aviola heeft geen Facebook account (ja, ze bestaan echt nog!). En hoewel we verwoede pogingen doen om haar over te halen er toch één te openen, is dat op dit moment nog niet van kracht. Mocht je dus willen reageren op een manier dat Aviola het ook kan lezen, reageer dan gewoon onder dit artikel en niet via een Facebook opmerking. Gracias, ook namens Aviola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *