Column Aviola: IbzaDeLuxe

  • Home
  • Column Aviola: IbzaDeLuxe

ibizadeluxeCOLUMN – Aviola, wie kent haar niet inmiddels. Onze vaste columniste laat haar licht schijnen over het eiland en over de, vaak bijzondere, mensen die ze er heeft ontmoet. De introductie van de persoon achter de columns staat HIER. Meer columns HIER. Vandaag over: IbizaDeLuxe.

Vorig jaar bezocht ik wekelijks ses Figueretes. (ook wel de achterbuurt van Ibiza stad genoemd) en het viel mij toen pas op hoe mooi de omgeving was: “Wauw, wat is de ligging en het uitzicht eigenlijk mooi! Te gek! Als je daar toch…” Vertelde ik thuis enthousiast. Ik was blijkbaar niet de enige die dat dacht…. de familie Verdera heeft miljoenen geïnvesteerd in ses Figueretes met het project Numbers. Te beginnen met project One, daarna volgen Two, Three enz. Het gaat hier om (hoe origineel) uiteraard luxe suites.

Vier jaar geleden had ik in hotel Pacha een gesprek met een ehh… nogal vaag figuur over een of ander zogenaamd ‘waanzinnig’ project nabij San Antonio. “Het wordt een fantastisch luxe project! We richten ons met name op Chinezen en Arabieren” zei hij. Ik herinnerde mij dat gesprek toen ik deze week in de krant las dat een Chinese man nogal teleurgesteld reageerde toen hij hoorde dat hij geen eilandje rondom Mallorca kon kopen. Zie je hem al voor je met pruillip en al? Of stampvoetend? “Ik wil dat eiland en wel nu!!”

‘Voor een onvergetelijke vakantie op Ibiza’ (Periodico de Ibiza) biedt het bedrijf ‘Arquitect Luxury’  van David Lopez zo’n 150 (jawel!) luxe woningen aan onder de naam ‘Arquitect Business’. De naam zegt al genoeg…. Deze ‘huisjes’ zijn inclusief alles wat bij een luxe vakantie hoort zoals een privé jet,  een ‘bootje’, de bodyguard, babysitter en chauffeur, wat medisch personeel, een personal shopper, een chef, de personal trainer en meer.  Kortom, wederom uniek. Mij rest de vraag: waar is de creativiteit gebleven?

Ook het prachtige historische hotel Montesol gaat meedoen aan de IbizaDeLuxe golf die over het eiland heen raast. Met maar liefst vijf ‘sterretjes’ en 36 suites verdwijnt het oude vertrouwde Montesol: beste clubsandwiches, obers strak in het pak, hippies, jet set en opa’s en oma’s laat in de middag met een taartje en een cafe con leche. En daarmee verdwijnt beetje bij beetje het idyllische Ibiza wat wij ooit gekend hebben…

Maar, tussen al die luxe door zie ik nog een sprankje hoop voor wat diversiteit en die hoop is gericht op de jeugd van Ibiza, oftewel onze kinderen, de toekomst. Een groot deel van die ‘toekomst’ vermaakt zich momenteel het liefst in het weekend in San Antonio, gewoon, om het dorp een beetje onveilig te maken. Heel schattig. Niet omdat ze dat willen natuurlijk, maar omdat ze zich vervelen, want er is namelijk niets te doen op Ibiza. De kranten staan er vol van deze week, omdat het met name afgelopen weekend behoorlijk ehh, uit de hand is gelopen.

Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren met de jeugd van Ibiza en hoe irritant ze (heeeel soms) ook kunnen zijn; deze rebelse dames en heren zijn natuurlijk enorm creatief, artistiek, muzikaal, intelligent en briljant. Wat ze willen is gewoon bij elkaar zijn en lol maken. En wat ik er mooi aan vind is met de enorme diversiteit aan sociale en culturele achtergronden onder hen. Dat zie je in Nederland toch niet echt. En daarom, zo heb ik net besloten, gaat ‘onze toekomst’  San Antonio ombouwen in een soort Ruigoord. Aldea Brava lijkt mij wel een toepasselijke naam.

De gemeente probeert ook een oplossing te vinden voor dit probleem: een idee was om ze naar ander dorpen te begeleiden omdat er in die dorpen meer ruimtes voor jongeren zouden zijn. Jea, right. Denk je dat ze daar gezellig gaan hangen? Het Survival Zombie project (een soort toneelspel) was een ander idee. Dat leek mij wel wat. (ook om mee te doen). Maar mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar het alternatieve Aldea Brava project. Voordelen: San Antonio krijgt een nieuw jasje en dat zou haar zeker niet misstaan. De jongens en meisjes hebben geen tijd om zich te vervelen en Ibiza is meteen weer hip en hot. Goddank ben ik daar te oud voor, dus bij deze: als iemand zich aangesproken voelt om ‘onze toekomst’ te begeleiden… be my guest. Ach, het is maar een idee, gewoon, lekker opstandig, in contrast met alle IbizaDeLuxe projecten, om de balans erin te houden…

Opmerking van de redactie: Aviola heeft geen Facebook account (ja, ze bestaan echt nog!). En hoewel we verwoede pogingen doen om haar over te halen er toch één te openen, is dat op dit moment nog niet van kracht. Mocht je dus willen reageren op een manier dat Aviola het ook kan lezen, reageer dan gewoon onder dit artikel en niet via een Facebook opmerking. Gracias, ook namens Aviola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *