Column Aviola: einde winterslaap

  • Home
  • Column Aviola: einde winterslaap

lenteborrelCOLUMN – Aviola schrijft regelmatig stukjes voor Ibizavandaag. Over het leven op Ibiza of over de, vaak bijzondere, mensen die er wonen. De introductie van de persoon achter deze verhalen staat HIER. Vandaag: einde winterslaap.

Ibiza begint langzaam te ontwaken uit haar winterslaap. Het zonnetje schijnt volop. De temperatuur is gestegen en er hangt een ijverige energie in de lucht. April en mei zijn, naast september en oktober, mijn favoriete maanden op het eiland.

Ik heb al wat bekende Nederlanders her en der gespot. Wellicht om hun huis te verbouwen, een huis te kopen/huren, of zijn ze bezig met een nieuwe serie? Wie weet…De eilandbewoners krijgen het drukker. Bezige bijtjes overal. Er wordt opgeknapt, verbouwd, geverfd. De laatste puntjes worden op de i gezet.

Het is de tijd van de eerste opening partys. Een gezellige periode waarin de eilandbewoners die zomers ‘non stop’ werken nog even kunnen connecten met elkaar, voordat ze zich onderdompelen in de chaos van de zomermaanden. Daar waar de eilandbewoners elkaar s’ winters veelvuldig ontmoeten, worden de afspraken tegen de lente al aanzienlijk minder. In september en oktober zullen ze weer meer tijd met elkaar doorbrengen. Het leven op een vakantie eiland.

De Atzaro Spring Opening op 29 maart is altijd een grote happening. En een gelegenheid voor de eilandbewoners om elkaar nog even te kunnen zien. De laatste nieuwtjes worden met elkaar gedeeld en er wordt –naast feest gevierd- nog even genetwerkt. Ook vele restaurants zullen deze week hun deuren openen voor het nieuwe seizoen. Als je nu op Ibiza bent, is er genoeg leuks te beleven. Als je tenminste een goedgevulde portemonnee hebt of aardige vrienden waar je bij kunt overnachten. Want de huurprijzen vliegen de pan uit.

Als je gedurende het hele jaar een huis op Ibiza wilt huren voor een redelijke prijs dan kom je helemaal van een koude kermis thuis. Daar waar je een paar jaar geleden nog een flinke finca kon huren voor zo’n 2000 euro per maand, is dat inmiddels bijna onmogelijk. Voor diegenen die minder te besteden hebben, wordt een kamer of een klein appartement huren voor langere tijd al een zoekmissie op zich. Een groep verontwaardigde bewoners van het eiland hebben inmiddels een facebook pagina aangemaakt met de naam: ‘Ibiza indignados con los alquileres’ (zie deze krant). Op hun facebook pagina delen ze foto’s van studio’s, kamers en appartementen met daarbij de (schandalige) huurprijzen. Naar mijn mening een mooi initiatief en een van de voordelen van transparantie dankzij het internet.

Afgelopen week babbelde ik even met een oudere Ibicenca, opgegroeid in Ibiza stad: “Ik weet nog dat de stad eindigde bij Vara de Rey. Daarachter lagen korenvelden. En alles was zo goedkoop in die tijd!” We hadden het ook over de vliegtuigramp in Frankrijk en het enorme verdriet dat zo’n gebeurtenis teweegbrengt: “Ik kan mij nog als de dag van gisteren de vliegtuigramp van 1972 herinneren. Meer dan honderd mensen zijn toen om het leven gekomen in de bergen tegenover  Es Vedra. Het was net na de kerstdagen. Ik weet nog dat er veel arbeiders in het vliegtuig zaten. Het was vreselijk, het hele eiland was in rouw gedompeld.” Zei ze.

Momenten van pijn, verdriet en rouw. Mensen die net hun kind, vader, moeder, broer, zus, vriend of geliefde hebben verloren. Momenten waardoor je even stil gaat staan bij datgene wat je hebt of datgene wat nooit meer zal zijn. Wetende, diep van binnen, dat ook al lijkt het onmogelijk, er ooit een dag zal komen dat het zonnetje weer gaat schijnen…

Opmerking van de redactie: Aviola heeft geen Facebook account (ja, ze bestaan echt nog!). En hoewel we verwoede pogingen doen om haar over te halen er toch één te openen, is dat op dit moment nog niet van kracht. Mocht je dus willen reageren op een manier dat Aviola het ook kan lezen, reageer dan gewoon onder dit artikel en niet via een Facebook opmerking. Gracias, ook namens Aviola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *