Colum Ibizaboy: internet gebruikers

  • Home
  • Colum Ibizaboy: internet gebruikers

hagelslagOp het internet kom je, als je lid bent van sociale media websites, mensen van allerlei pluimage tegen. Van tokkie tot verkwistend rijk en van (bijna) analfabeet tot neerlandicus.

Vroeger moest je gedegen kennis hebben van computers en randapparaten voor je je op internet kon begeven, maar die tijd ligt reeds ver achter ons. Iedereen kan het internet op. Ook personen uit gezinnen met 6 kinderen, 12 huisdieren een wietkwekerij op zolder en een Amerikaanse auto van twaalf jaar oud voor de deur. Dat dit tot conflicten leidt is onoverkomelijk. Verbaal zijn dergelijke internet gebruikers nou eenmaal niet zo sterk en al snel zie je een discussie ontaarden in scheldpartijen, al dan niet gevolgd door persoonlijke bedreigingen. Te kinderachtig voor woorden natuurlijk, maar het is aan de orde van de dag dat mensen die elkaar in het echte leven nog nooit in persoon hebben ontmoet elkaar naar het leven staan. Tot zover de tokkie.

Een andere soort is de gebruiker die juist het tegenovergestelde is en iedere discussie uit de weg gaat, ontelbare vrienden heeft op Facebook om vooral niets te hoeven missen van wat er speelt. Deze gebruiker sust iedere pittige discussie en neemt zelf actief deel aan alles wat “gezellig” is op internet. Vroeger was dit soort voornamelijk actief op een website die doorging onder de naam Hyves.

Dan is er ook nog een soort die we allemaal kunnen missen als kiespijn, maar hij of zij brengt wel leven in de brouwerij. Deze gebruiker verbetert iedereen op taal of grammatica fouten, weet alles beter en stookt graag mensen tegen elkaar op. Vaak heeft deze persoon zichzelf een andere identiteit aangemeten, maar dat hoeft niet altijd. Iedereen wil van een dergelijk persoon af, maar als het vertrek eenmaal een feit is blijkt het toch wel stil op het net.

En dan is er tot slot nog een internet gebruiker die zich een ongeluk tikt, maar dat niet doet op sociale media. De publicisten zeg maar. En tot die groep reken ik mezelf. Ik lees veel op internet, doe veel research en publiceer in allerlei uithoeken op het wereldwijde web. Wat voor publicaties dat zijn doet niet ter zake nu. Ik ben zelden op Facebook te vinden want voor ik het weet moet ik praten met mensen die ik in het normale leven geeneens zou zien staan, laat staan dat ik er mee zou communiceren. Bovendien publiceer ik nog wel eens iets wat niet iedereen even leuk vindt. En voordat er nou een half leger met tokkies voor de deur staat op Ibiza, of ik een aanklacht van een financieel analist aan mijn broek heb, kies ik er voor om (gedeeltelijk) anoniem door het leven te gaan op internet. Er zijn welgeteld 4 mensen die weten wie nou werkelijk Ibizaboy is en dat bevalt me prima.

Vanwaar dit verhaal? Ik kreeg deze week tot drie keer de vraag of ik ook op Facebook zit. Ja dus, maar niet voor lezers van mijn columns en andere publicaties.

Fijn weekend en hou je veilig!

Posted in Al het nieuws Column

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *