15.4 C
Ibiza Town

Code rood in IJsland

Moet lezen

Photo by Kerstin Langenberger / Barcroft Media / Getty Images
Photo by Kerstin Langenberger / Barcroft Media / Getty Images

IJSLAND – Kom maar snel naar Ibiza nu het nog kan, want voor je het weet heeft heel Europa weer code rood en kan je niet meer vliegen. Het gaat weer beginnen, want IJsland heeft opnieuw code rood gegeven voor de luchtvaart boven de vulkaan Bardarbunga. Dat betekent dat in het luchtruim boven en rond de vulkaan niet mag worden gevlogen in verband met mogelijke grote aswolken.

Er is weer een nieuwe uitbarsting geweest, ten noorden van de gletsjer Vatnajökull, die rond 06.00 uur vanmorgen begon. Er stroomt lava uit een breuk in de aarde, in een gebied dat niet bedekt is met ijs. De afgelopen twee weken zijn er sl duizenden aardbevingen geweest in het gebied, waardoor de hoogste alarmfase voor de luchtvaart verscheidene keren is afgegeven en weer ingetrokken. Vrijdag werd het dreigingsniveau enkele uren na een uitbarsting weer afgeschaald naar oranje toen bleek dat er geen as werd uitgestoten. De vulkaan Bardarbunga ligt onder de gletsjer Vatnajökull.

In april 2010 leidde een reeks uitbarstingen op IJsland tot gigantische overlast voor de Europese luchtvaart. Er wordt met de rommelende Bardarbunga geen enkel risico genomen.

Bekijk hier een livestream van het gebied.

[embedplusvideo height=”526″ width=”800″ editlink=”http://bit.ly/1CjzNQ7″ standard=”http://www.youtube.com/v/zKtGqoxV_qo?fs=1″ vars=”ytid=zKtGqoxV_qo&width=800&height=526&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep8485″ /]

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste Artikel