Catalanen willen onafhankelijkheid

  • Home
  • Catalanen willen onafhankelijkheid
Holding Hands for Catalan Independence NYC #CatalanWay #ViaCatalana #ViaCatalanaMon
Foto: wikipedia

BARCELONA – Bij de officieuze volksraadpleging van gisteren koos ruim 80 procent van de stemmers voor een onafhankelijk Catalonië. Dat zei vice-president van de regio Joana Ortega gisteravond laat.

Ortega baseert dit resultaat op 88 procent van alle stemmen die geteld waren. Ruim 2,3 miljoen van de 5,5 miljoen stemgerechtigde Catalanen brachten hun stem gisteren uit voor de onafhankelijkheid. Volgens analisten zijn vooral voorstanders van een onafhankelijk Catalonië naar de stembus gegaan. ‘Dit lijkt meer op een protest dan op verkiezingen”. Ongeveer 10 procent van de kiezers heeft liever dat Catalonië als aparte staat gaat functioneren maar wel bij Spanje blijft horen. Bijna 5 procent wil helemaal niets weten van onafhankelijkheid en stemde tegen. Het referendum heeft geen officiële juridische basis, zo zei de regeringsleider Arthur Mas van Catalonië eerder. Met de stemming wordt de steun voor de onafhankelijkheid gemeten.

Organisaties die voor een onafhankelijk Catalonië zijn, hadden volop campagne gevoerd om mensen aan te moedigen naar de stembus te gaan. Die inspanning lijkt dus vruchten af te werpen. Volgens analisten moet er met enige terughoudendheid naar de resultaten worden gekeken; omdat de stemmen niet bindend zijn. Vooral ja-stemmers zouden van zich laten horen. De volksraadpleging geldt slechts als graadmeter voor de kracht van de onafhankelijkheidsbeweging. Volgens opiniepeilingen staat de helft van de inwoners achter onafhankelijkheid., zo lezen we bij nu.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *