Cash betalen vanaf 2.500 euro verboden

  • Home
  • Cash betalen vanaf 2.500 euro verboden

cash-betalenSinds gisteren is het in Spanje verboden om bedragen vanaf 2.500 euro contant af te rekenen. De regel is niet van toepassing bij transacties tussen particulieren.

Vanaf maandag 19 november 2012 is het verboden om in Spanje bedragen van meer dan 2.500 euro contant af te rekenen. De regering hoopt hiermee een fraudestop tegen te gaan om zo meer belastingen te kunnen ontvangen. Alleen in uitzonderlijke gevallen is het vanaf vandaag nog toegestaan om bedragen van 2.500 euro en meer in cash af te rekenen.

De nieuwe regel is een van de vele maatregelen die de minister president Rajoy en zijn regering hebben ingevoerd. De regel is onderdeel van een nieuwe anti fraude wet die al enige tijd geleden werd aangenomen. In dit geval volgt Spanje wat andere Europese landen al lang geleden hebben ingevoerd om zo (belasting)fraude en belastingontduiking te ontgaan.

Het is dus vanaf nu verboden om een stapeltje bankbiljetten op tafel te leggen voor de verbouwing van je huis, de aanschaf van meubels of een auto. De regels gelden voor bedragen van 2.500 euro of meer en uitsluitend wanneer de transactie plaatsvindt als er een bedrijf of professional aan te pas komt.

Er zijn drie uitzonderingen op de nieuwe regel, zoals transacties tussen particulieren, betalingen van grotere bedragen in cash aan banken of financiële instellingen en aankopen door particulieren of professionals die niet belastingplichtig zijn in Spanje. In dit laatste geval is met name gedacht aan de toeristen die maximaal 15.000 euro contant mogen uitgeven in Spanje.

De gedachte achter het geheel is dat wanneer contante betalingen lastiger gemaakt worden, fraude en zwart geld praktijken minder zullen gaan worden, zo redeneert de Spaanse belastingdienst. Het betalen van hogere bedragen kan dus alleen nog maar met een bankoverschrijving of creditcard voortaan. De overheid hoopt een beter zicht te krijgen in de geldstromen in het land op deze manier. Er kan nog wel contant betaald worden aan bedrijven of professionals, maar de ontvanger dient dan het gehele bedrag op de bank op de rekening te storten en de identiteit van de betaler bekend te maken bij de storting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *