Cannabis op Ibiza, wat is er toegestaan

  • Home
  • Cannabis op Ibiza, wat is er toegestaan

wietzaadjeDe overheid op Ibiza is gebonden aan de wetten van Spanje die in Madrid door de regering worden opgesteld. De Spaanse overheid heeft de commerciële handel van cannabis officieel verboden. Maar hoe werkt dat in de praktijk?

Op het houden van een hennepplantage staat een celstraf van zeven jaar voor de eigenaar ervan. Deze wet boezemt veel angst in en de hoge straf beweegt veel Spanjaarden ertoe om vanuit wietzaadjes hun eigen plantjes te kweken. Het klimaat helpt hier een goed handje in mee uiteraard.
In een op 21 februari 1992 van kracht gegane wet betreffende de civiele veiligheid is echter niet vastgesteld hoeveel hennepplanten een meerderjarige mag telen en hoeveel gram hasj of wiet iemand in bezit mag hebben voor privéconsumptie. Dit maakt het straffen een beetje willekeurig. De boete voor de kweek of het bezit van cannabis is door deze onduidelijkheid afhankelijk van de beslissende rechter, mits je kunt aantonen dat het kweken plaats heeft gevonden voor eigen gebruik.

De zogenaamde Ley Corcuera, vernoemd naar de Spaanse ex-minister van Binnenlandse Zaken José Luis Corcuera, verbiedt alleen het gebruik van cannabis in de openbare ruimte, waardoor theoretisch gezien het persoonlijk gebruik in je eigen privéruimte juridisch is toegestaan. Daarnaast is het zo dat rechtbanken in de autonome deelstaten Catalonië en Baskenland in 2002 vaststelden dat de verbouw en het gebruik van cannabis niet langer meer als een misdrijf wordt gezien zolang dat maar in besloten kring gebeurt. Als gevolg van deze uitspraken van de rechtbanken verenigden vele Spaanse cannabis gebruikers zich in sociale cannabisclubs. Deze cannabisclubs kweken voor een besloten groep van volwassen leden samen wiet voor niet-commerciële doeleinden. Hierdoor voorzien de leden dankzij een gat in de Spaanse wet in hun eigen behoefte zonder dat zij gebruik hoeven te maken van de illegale verkoop op straat. Om lid te mogen worden dien je in Spanje woonachtig te zijn, zodat toeristen worden uitgesloten. De enige cannabisclub die wij kennen is gevestigd in Jesus. Deze club is echter al meermalen gesloten op last van justitie om verschillende reden. De overheid controleert deze cannabisclubs regelmatig om te kijken of zij zich wel aan de regels houden en veelvuldig wordt een cannabisclub tijdelijk gesloten door de politie, zoals in Jesus ook al enkele malen het geval was.

Het is op Ibiza dus niet toegestaan om wietplantjes te houden die niet bedoeld zijn voor eigen gebruik. Ook mogen de planten niet op professionele wijze gekweekt worden, zoals met behulp van voedingsinstallaties of speciale groeilampen. In principe is op Ibiza dezelfde gedoogregel geldig als in Nederland en zal de overheid tot 5 plantjes per huishouden door de vingers zien als ze geen (stank)overlast geven.

Wiet kopen of verkopen is ten strengste verboden en hiervoor kunnen de rechters, afhankelijk van de hoeveelheden, fikse straffen opleggen. Een jointje roken is in de meeste uitgaansgelegenheden (in de rokersruimte) op Ibiza ten strengste verboden, de meeste portiers zullen je dwingen hem uit te maken. Zijn ze wat strenger dan zetten ze je de zaak uit. Rook je een jointje op straat en de politie betrapt je, dan zal je joint in beslag genomen worden en krijg je meestal een waarschuwing. Alleen de Guardia Civil wil nog wel eens een boete geven aan een betrapte blower.

Deze informatie werd ons ter beschikking gesteld door Wapwinkel. Deze winkel levert onder andere wietzaadjes in vele soorten. Alle producten die je er koopt worden gratis opgestuurd naar elk adres op Ibiza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *