Cala Portitxol, een onbekende lagune

  • Home
  • Cala Portitxol, een onbekende lagune

cala-portitxolHoewel niet lastig bereikbaar en ver van de bewoonde wereld vinden we op Ibiza een extreem mooie cala met de naam Portitxol. De lagune is slechts met een kleine opening verbonden met de Middelandse Zee en op de foto lijkt het alsof je met een berg meertje te maken hebt.

Het is misschien wel een van de mooiste en meest spectaculaire plekken van de hele noordelijke kust van het eiland. Gemakkelijk toegankelijk, na een lange wandeling vinden we hier een mooie en natuurlijke haven  voorafgegaan door een stuk arm van de zee, dat eindigt in een soort van meer, waar een serene rust heerst, zelfs op winderige dagen.

De betoverende zee van het natuurlijke meertje varieert van marineblauw tot groen of turkoois, kristalhelder. Alsof je op een andere continent bent. met een totaal schone en heldere water.
Wilde dieren, zoals meeuwen en aalscholvers zijn vrij overvloedig aanwezig in dit gebied, geografisch ver naar het noorden van het eiland, tussen de plattelandsdorpen Sant Miquel en Sant Mateu.

De blauwe arm van de zee, die deze kleine haven met de zee verbindt, contrasteert met de stenen en planten die voorkomen het gebied (Portitxol betekent in “Ibicenco taal” kleine haven).
Hoewel de baai slechts via een wandelpad bereikbaar is, zijn er toch talloze boothuisjes waar vissers hun boot stallen. Ook is er geen tekort aan mensen die met kleine bootjes vissen in de baai.
Ongetwijfeld de meest indrukwekkende van deze plek is het heldere water en hoewel er geen zandstrand is, leent het strand zich uitermate om te zwemmen of om te duiken.Door de grote rust voelen dieren en vissen zich in Portitxol meer dan op hun gemak zo ver van de drukke bewoonde wereld.

portitxol

portitxol

portitxol

portitxol

portitxol

portitxol

portitxol

portitxol

portitxol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *