Boten hebben lak aan zeegras

  • Home
  • Boten hebben lak aan zeegras

posidonia-ibizaIBIZA – Hoewel er een duidelijk ankerverbod is in bepaalde gebieden in de wateren rondom Ibiza en Formentera om het unieke zeegras te beschermen, blijkt in de praktijk dat booteigenaren er compleet lak aan hebben,

Een goed voorbeeld is wat er gebeurt in de baai van Talamanca en in de Puig des Molins en ses Figueretes, waar tientallen boten, waaronder zelfs vele grote jachten, hun ankers uitgooien zonder dat er enige controle plaatsvindt.

Tijdens de maand juli verankerden veel booteigenaren hun boten op het posidonia aan de kust langs de stad Ibiza en andere enclaves bij het eiland. Onder hen zelfs jachten van 90 meter lengte. En niemand die er ingrijpt.

Het posidonia is uniek op de wereld en de onderzeese grasvelden zijn opgenomen als beschermd gebied in een verklaring van Unesco als een World Heritage Site. De ankers richten onherstelbare schade aan aan het gras, ieder jaar weer.

Een woordvoerder van het Balearen Havenbedrijf zei hij gisteren dat de havendienst alleen verantwoordelijk is voor de binnen- en buitenhavens, maar niet voor gebieden daarbuiten en dat zij onmogelijk op kunnen treden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij Costas, onderdeel van het ministerie van Milieu.

De gemeente in de stad van Ibiza erkent dat dit één van de problemen van de stad is zei burgemeester Rafa Ruiz burgemeester bij de laatste ontmoeting met Balearen Port Authority (APB). In de kustlijn hebben ze drie verschillende gebieden: de APB (haven en buitenhaven), Costas (directe kustlijn) en open zee gebied. En dat laatste gebied, daar is controle en optreden welhaast onmogelijk.

Hij verwees ook naar het laatste voorstel van Formentera: een systeem van gecontroleerde en betaalde ankerplaatsen langs de kust. “We willen praten over dit voorstel als de Balearen president Francina Armengol komt; Het is een kwestie die ons zorgen baart” zei de burgemeester.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *