Bon profit: recept Panallets

  • Home
  • Bon profit: recept Panallets

Recept PanalletsPanallets worden gegeten met Allerheiligen. Op Ibizavandaag.nl het recept om ze zelf te maken.

Panellets zijn koekjes van marsepein die traditioneel gegeten worden gedurende de festiviteiten rond Allerheiligen. Panellets behoren tot de populairste banketbakkersproducten van Catalonie. Er bestaan oneindig veel varianten, maar alle zijn op basis van marsepein of amandelpasta, vrijwel allemaal bedekt met dennenpitten (pijnboompitten). Ook wordt wel gewerkt met hazelnootsnippers.
Hier het recept van de kok van de abdij van Montserrat.

Ingrediënten panallets

Voor 24 panallets:

  • 200 gram cassavewortel, geschild en in dobbelsteentjes gesneden
  • 300 gram geroosterde en gepelde amandelen
  • 500 gram suiker
  • 2 eierdooiers
  • 1/4 theelepel vanille
  • 1 eetlepel geraspte citroenschil
  • 50-75 gram bloem
  • licht geklopt eiwit van 2 eieren
  • 150 gram dennenpitten (niet geroosterd)
  • 150 gram hazelnoten, grof gesneden of gehakt (niet geroosterd)
  • roomboter of banketbakkersboter

Voorbereiding panallets

Kook de cassave tot ze zacht is. Uit laten lekken en pureren.
Oven voorverwarmen tot 250 graden.
De amandelen fijnwrijven in de vijzel.

Bereidingswijze panallets

In een grote kom mengen we de cassave, amandelen, suiker, eierdooiers, vanille en de geraspte citroenschil.
Strooi bloem op een grote snijplank en rol de ?puree? hier overheen, waarbij de bloem er op wordt gemasseerd. (Als het deeg gereed is heeft het de vastheid van marsepein. Als gevolg van de vochtigheid van de cassave kan het nodig zijn meer bloem toe te voegen.)
Maak van het deeg balletjes van 3 a 4 cm diameter en bestrijk ze met het eiwit. Rol de ene helft van de balletjes door de pijnboompitten en de andere helft door de hazelnoten.
Bakplaat licht invetten. Panallets ca. 20 minuten in de oven plaatsen totdat de pijnboompitten en de hazelnootsnippers goudbruin zijn.

Serveertips panallets

Bij de panallets wordt meestal Vi Ranci gedronken, een specialiteit uit Taragona. De naam betekent letterlijk ranzige wijn, maar slaat eigenlijk op de leeftijd en versuikering van de wijn. Feitelijk lijkt de Vi Ranci meer op Vino dulce de Jerez, creme sherry. Een andere wijn die vaak wordt gedronken bij panallets is Muscatell.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *