15.4 C
Ibiza Town

Bon profit: Paella Valenciana

Moet lezen

Paelle ValencianaEr zijn vele paella recepten, maar omdat het originele recept uit Valencia komt, publieren we het recept van de echte Valenciaanse Paella. Eet smakelijk!

Ingrediënten
250 gram tomaten
1 rode of groene paprika
200 gram sperziebonen
200 gram witte bonen (garrafo) of groene erwtjes
1 middelgrote, witte ui
200 gram kleine pijlinktvisjes
1 braadkip of konijntje (ca. 1 kg. )
150 gram chorizoworst
1,5 deciliter olijfolie
½ theelepel paprikapoeder
scherpzeezout
versgemalen zwarte peper
2 teentjes knoflook
400 gram rondkorrel rijst
1 gram saffraandraadjes
1,25 liter kippenbouillon
1 glas droge witte wijn
8 langoustines of gamba’s
200 gram mosselen (optioneel)
12 venusschelpjes (optioneel)
1 takje verse rozemarijn
1 citroen

Bereidingswijze

Was de bonen, doe ze in een kom met veel koud water en laat ze een nacht in de koelkast inweken. Giet de bonen de volgende dag af en doe ze in een pan met zoveel water, dat ze ongeveer. 7 cm. onderstaan. Breng aan de kook en laat ca. 1 uur garen. Giet de bonen af en houd ze apart.
Maak de sperziebonen schoon, was ze onder koud water, snijd ze in stukjes van ca. 4 cm. en houd ze apart.
Verdeel de kip of het konijn in stukjes, verwijder vel en vet en bestrooi ze met zout en peper.
Verhit in een zeer grote koekenpan of in een paellapan de olijfolie en bak hierin de delen kip of konijn rondom goudbruin in 5 tot 10 minuten. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en houd ze apart.
Ontdoe de tomaten van vel en pitjes en snijd ze in partjes. Pel en snipper de ui. Ontdoe de paprika van zaadjes en zaadlijsten en snijd in julienne-reepjes van ca. 6 cm. Doe alles in de olie in de paellapan, pers de knoflook hierboven uit en bak alles ca. 4 min. onder regelmatig omscheppen op een matig vuur. Snijd de chorizo in blokjes en fruit gedurende 4 minuten mee. Doe de stukken kip of konijn terug in de pan, voeg de bouillon toe en de sperziebonen en laat alles 10 min. zachtjes koken zonder deksel.
Was ondertussen de pijlinktvisjes, maak ze schoon, verwijder eventueel vinnen, vel, kop en baleinen. Houd alleen het witte zakje en de tentakels apart en snijd dit in stukjes.
Maak de mosselen schoon, ontdoe ze van de baarden en zet ze apart in een kommetje water.
Maak de venusschelpjes schoon en zet ze apart in een kommetje water.
Voeg nu de inktvis, de paprikapoeder, de saffraandraadjes, het takje rozemarijn en de rijst toe en laat 10 minuten sudderen op een matig vuur, zonder deksel en zonder te roeren. Voeg dan de witte bonen toe, de mosselen, de venusschelpjes en de witte wijn. Voorzichtig doorroeren en op smaak brengen met wat zout en versgemalen zwarte peper. Leg de langoustines of gamba’s bovenop en laat nog ca. 12 min. sudderen totdat de rijst bijna gaar is en de bouillon bijna geheel is geabsorbeerd. Voeg eventueel nog wat bouillon toe, mocht er te weinig vocht overblijven. Houd het vuur zo laag dat het mengsel niet aanbrandt zonder te roeren. Op de bodem mag wel een aanbaklaagje ontstaan, de soccarat of gouden korst, die bijzonder gewaardeerd wordt. Doe het vuur uit wanneer de rijst nog net niet gaar is en laat gedurende 5 tot 10 min. verder garen met het deksel op de pan.
Snijd de citroen overlangs in smalle partjes en leg die vlak voor het opdienen op de paella.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste Artikel