Bon profit: Gazpacho Andaluz

  • Home
  • Bon profit: Gazpacho Andaluz

Gazpacho Andaluz. Een heerlijke, pittige en licht verteerbaar voorgerecht. Gazpacho is een Spaanse tomatensoep die haar oorsprong kent in Andalusia in het zuiden van Spanje. Ook op ibiza heeft menig restaurant het op de menukaart staan. Lekker fris op een warme zomerdag!

Ingrediënten (voor vier personen)
2 sneetjes witbrood (kan weggelaten worden)
3-4 el rode wijn
500 g tomaten, ontveld en in stukken
1 komkommer, geschild, van zaden ontdaan en in stukken
1 rode (geroosterde) paprika, zonder zaadlijsten en in stukken
2-3 tenen knoflook
50 ml olijfolie
halve rode peper, zonder zaadjes
zout
2-3 el wijn- of sherryazijn
Eventueel wat Serranoham

Voorbereiding Gazpacho
Week het brood in de wijn.

Bereiden Gazpacho
Doe het in wijn geweekte brood (of alleen de wijn), de tomaten, komkommer, paprika, peper, knoflook en zout naar smaak in de keukenmachine of een diepe schaal om te pureren met de staafmixer. De groenten worden rauw gepureerd en gebonden met broodkruim. Voeg de olie en de wijnazijn toe. Proef. Voeg eventueel meer zout en peper of wijnazijn toe (houd er rekening mee dat de smaken nog flink intrekken). Wrijf de Spaanse soep eventueel door een zeef en zet een paar uur in de koelkast om door en door koud te worden. Het is belangrijk dat de Spaanse soep na bereiding een paar uur in de koelkast kan rusten, zodat de verschillende smaken aan elkaar kunnen wennen. Je kunt deze Spaanse tomatensoep maken en een dag bewaren in de koelkast.

Serveertips voor Gazpacho Andaluz
Serveer de koude Spaanse tomatensoep als voorgerecht in kleine kommetjes of glaasjes (als je teveel Gazpacho Andaluz op dient dat is het vaak niet lekker!). Met eventueel als garnituur: croutons, blokjes tomaat, komkommer, paprika en ui, grof gehakt hardgekookt ei. De Serranoham kan bij de garnituur worden geserveerd of in de Spaanse soep worden gelegd. Een glaasje witte wijn erbij en heerlijk genieten in de tuin, in het park, op het strand of gewoon aan de eettafel. Heerlijk genieten van je eigengemaakte Gazpacho Andaluz.

Bon profit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *