Bon Profit: Gambas al pil pil

  • Home
  • Bon Profit: Gambas al pil pil

gambas-al-pil-pilOp Ibizavandaag regelmatig een recensie van een restaurant, of een lekker recept. Voor de Nederlanders op het eiland leuk om klaar te maken, maar natuurlijk ook als je in het koude en natte Holland woont, gewoon om even je vakantie herinnering op te halen. Vandaag het recept van gambas al pil pil. Garnaaltjes in knoflook.

Gambas al Pil Pil, ofwel garnalen in knoflook en chili olie, is een heerlijk gerecht, waarvan het recept afkomstig is uit het zuiden van Spanje. Je ziet het daar in bijna ieder restaurant wel op de kaart staan. Maar ook op Ibiza kom je het vaker tegen. Heerlijk als voorgerecht of als tapa. Neem er rustig de tijd voor en zorg dat de olie niet te heet wordt anders verbrand de knoflook en dat is zonde. Direct van het vuur serveren, zodat de garnalen nog nasputteren. En vergeet niet om er stokbrood bij te serveren, dat je in de olie kunt dopen.

Ingrediënten van Gambas al pil pil:
Olijfolie
20 gepelde grote garnalen
Gedroogde chilipepers of Spaanse peper
4 teentjes knoflook
1 theelepel pimenton / paprikapoeder
Zeezout
Peterselie

De bereiding van Gambas al pil pil:
Snijd de knoflook in dunne plakjes, de Spaanse peper in ringetjes en hak de peterselie fijn. Pel de garnalen en dep ze droog met keukenpapier. Ingevroren garnalen eerst ontdooien. Verhit flink wat olijfolie in een aardewerken ramekin, een zwaar braadpannetje of anders een koekepannetje op een matig vuur.

Voeg de knoflook, de chilipepers of gesneden Spaanse peper en de pimenton toe aan de hete olijfolie. Rustig fruiten en doorroeren zodat de olie de smaak opneemt. De pimenton geeft Spaans karakter en een rokerige smaak af. Voeg vervolgens de garnalen toe en bak deze ongeveer 3 minuten mee. Niet te lang want anders blijft er niets van over.

Voor de liefhebber: je kunt er op het laatst wat fijngehakte peterselie over strooien en eventueel een draai uit de zout molen. Direct serveren. Vers gesneden brood is lekker in de olie te dopen. Het resultaat is verbluffend. Als er al wat olie overblijft, dan kun je die perfect gebruiken als dressing over een salade.

Bon profit!

gambas-pil-pil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *