Bon profit: crema catalana

  • Home
  • Bon profit: crema catalana

crema-catalanaCrema Catalana (crema is Spaans of Catalaans voor “Catalaanse room”), ook bekend als “crema de Sant Josep” (room van Heilige Jozef) is een karakteristiek nagerecht uit Catalunia en Ibiza op basis van custard. Het behoort zelfs tot de hoogtepunten van de Catalaanse keuken. Traditioneel eten Spanjaarden het gerecht op 19 maart bereid en gegeten, de dag van Sint Jozef.

De precieze oorsprong van het romige toetje is onbekend. Crema catalana wordt in Catalonië door velen gezien als de voorloper van de Franse crème brûlée, alhoewel ook de Fransen en de Engelsen aanspraak maken op de uitvinding van dit nagerecht. De bereiding en ingrediënten verschillen: crema catalana wordt in een pan op het vuur bereid en niet au bain-marie zoals de crème brûlée. In crema catalana wordt vooral melk gebruikt en in crème brûlée vooral room. Bij een crème brûlée is een smaakmaker vanille, terwijl crema catalana op smaak wordt gebracht met een kaneelstokje en de schil van een citroen.
Het nagerecht wordt meestal in platte aarden schaaltjes geserveerd. Voor serveren wordt een laagje suiker met een speciaal spiraalvormig ijzer gebrand. De suiker wordt dan gekarameliseerd en vormt een hard, flinterdun laagje op de room. Voor het karameliseren van de suiker zijn verschillende apparaten beschikbaar. De originele brander moet eerst in het vuur gehouden worden tot hij gloeiend heet is voordat hij op de crema catalana wordt gedrukt. Tegenwoordig worden er vooral elektrische ijzers gebruikt of een gasbrander.

In Bon Profit deze keer het originele recept van Crema Catalana

Ingrediënten crema catalana:
– 0,5 l melk
– 1 kaneelstokje
– schil van een halve citroen
– 3 eierdooiers
– 150 g suiker

Bereidingswijze crema catalana:
Breng de melk met het kaneelstokje en de citroenschil op een laag vuur aan de kook; haal de pan van het vuur. Roer de eierdooiers met 100 gram suiker romig. Haal de kaneel en de citroenschil uit de melk. Roer de eierdooiers er beetje bij beetje door en zet het geheel op een laag vuur. Blijf net zo lang roeren tot de crème dik wordt. Stort de crème in vuurvast schaaltjes, laat hem afkoelen en zet hem minstens een half uur in de koelkast. Bestrooi hem daarna met de overige suiker. Zet de crème even onder de grill om hem te laten karamelliseren.

Bon profit!

Crema Catalana resultaat
Crema Catalana, het resultaat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *