15.4 C
Ibiza Town

Bon Profit: Carajillo

Moet lezen

carajillo
Foto: wikimedia

Bon profit – Een Carajillo is een Spaanse alcohol houdende koffie met brandy. Oorspronkelijk komt deze benaming uit Latijns Amerika en is het verklein woord van Carajo welk zoiets betekent als „Verdomme“. Men wil hiermee aangeven dat de koffie door toevoeging van de alcohol pittiger wordt. Er zijn diverse variaties bekend van de carajillo zoals met rum, met brandewijn of met cognac.

Heden ten dage maakt men de Carajillo door in een café solo (espresso) brandy, rum, whisky of likeur ( vaak Licor 43 ) te gebruiken. Dit wordt dan in een hittebestendig klein glas geserveerd.

De meest eenvoudige wijze om een Carajillo te maken is door Brandy in een Espresso te schenken. Er zijn mensen welke de „quemado“versie prefereren ( gebrande versie ). Hierbij wordt de Brandy samen met een stukje citroenschil en enkele koffiebonen met behulp van de stoompijp van de espresso machine verhit worden om vervolgens in vuur te steken. In deze vlam wordt met behulp van een lepel, suiker gekaramelliseerd en toegevoegd. Als laatste wordt dit brandende mengsel onder de espresso machine geplaatst om met de koffie geblust te worden. In de zomer heeft men ook een zomer versie van deze Carajillo, genaamd Cafe del Tiempo. Bij deze versie vervangt men de brandy door een Anijs likeur en geserveerd samen met een glas ijsblokjes. Eerst zoet men de Carajillo naar smaak om deze vervolgens in het glas met ijs te schenken.

Hoewel de Carajillo een behoorlijk alcohol houdend drankje is, wordt deze in Spanje gedurende de gehele dag gedronken. Zelfs bij het ontbijt of na het avondmaal. In de wintermaanden is de carajillo populair omdat je het lekker warm krijgt na het drinken er van.

Bon profit.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste Artikel