Bloemen terug op Es Vedra

  • Home
  • Bloemen terug op Es Vedra

bloemen-es-vedraIBIZA – Vier maanden na de spraakmakende eliminatie van de kudde geiten op Es Vedra blijkt dat het eiland haar flora weer terug begint te krijgen. De zegt een botanicus die onderzoek deed.

Es Vedra begint haar buitengewone diversiteit terug te krijgen volgens de botanicus Joan Rita, hoogleraar aan de UIB, na een onderzoek op de rots er vorige week. Er zijn al bloeiende planten op de rotsen waargenomen, iets wat ongehoord wat tot nu toe.

“Er zijn bloemen op Es Vedrà!”. Wat elk voorjaar normaal zou zijn geweest, is dit jaar toch bijzonder. Joan Rita, hoogleraar Plantkunde Departement Biologie, UIB, een persoon met aanzien in zijn vakgebied en een expert als het gaat om planten op Es Vedrà, reisde vorige week donderdag en vrijdag met Dr. Elena Baraza, een professor in de ecologie, en twee studenten van de UIB naar de rots voor een onderzoeksproject (waarvan de kosten worden betaals door het ministerie van Milieu), en ze kwamen vol lof terug met veel goed nieuws.

Het landschap Es Vedra bevat een gebied van 63 hectare en daar zijn 166 soorten planten beschreven, waarvan er 12 endemisch zijn. En de onderzoekers bezochten de rots, waaraan vele bezoekers van Ibiza een bepaalde magie toekennen, net nadat de geiten er waren afgeschoten. En in de korte periode tussen de twee bezoeken werden er al gigantische veranderingen in de natuur waargenomen. Vooral de struiken die op het stuk rots groeien doen het eindelijk weer. De geiten vreten wat voor hun neus komt en vooral jonge struikjes moeten het daarbij ontgelden. Ook eten geiten graag bloemen en dat was goed te zien de afgelopen jaren. Nu er geen geiten meer zijn, zijn ook de bloemen weer volop teruggekeerd op Es Vedra.

Totaal herstel zal volgens de onderzoekers wal meer dan tien jaar in beslag gaan nemen.

Soorten zoals de Ebusitana Biscutella is duidelijk weer in opkomst. Ze zijn echter nog wel erg klein. Een andere plant van dezelfde familie, de Ibicensis Diplotaxis, is ook weer goed vertegenwoordigd. De weinige struiken hiervan die de geiten hebben overleefd krijgen nu de kans om zich te vermenigvuldigen.

En er is ook nog een klein wondertje aan het geschieden want de onderzoekers hebben de Kamille Es Vedrà, uniek in de wereld, waargenomen op de grond en niet alleen op de klippen (Santolina Chamaecyparissus Vedranensis.).

De Withania Frutescens was een plant die ook geliefd was bij de geiten en ook deze lijkt te herstellen. De struik krijgt door de afwezigheid van de geiten onderaan knoppen. Ook zijn er bij de meesten weer groene scheuten onderaan waargenomen terwijl de planten eigenlijk volledig dood werden geacht.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *