Biologische aanpak palmkever werkt niet

  • Home
  • Biologische aanpak palmkever werkt niet

rodekeverDe plaag van de rode palmsnuitkever (Rhynchophorus ferrugineus) lijkt niet te stoppen. Ook biologische bestrijding heeft geen effect op de palmvreters.

Na de komst van de kever, die op Ibiza in 2007 werd ontdekt en toen slechts een paar bomen aantastte, is het snel gegaan. Over het hele eiland zijn er inmiddels duizenden palmbomen kapotgevreten door het insect. En uiteraard zien we nu de komst van “palmdokters” en allerlei biologische bestrijdingsmiddelen. En vooral de laatste blijken niet te werken. Naast de bestrijdingsmiddelen worden er ook diverse preventieve middelen aangeboden op de markt en zowel tuincentra als bouwmarkten richten soms hele schappen in met allerlei middelen om de kever te voorkomen en/of bestrijden.

De kever plant zich voort en onderzoekers van de Universiteit van Californië (bron) hebben tot wel 21 generaties per jaar geteld. Met een maximum van 530 eitjes per kever kan één exemplaar dus in een jaar tijd 53021 nakomelingen produceren. Een duizelingwekkend getal wat op een normale rekenmachine geeneens kan worden weergegeven.

Biologisch bestrijden

Standaard biologische bestrijdingen blijken op de kever slechts kortstondig effect te hebben. Het insect bouwt snel een resistentie op tegen biologische middelen die tot nog toe op de markt zijn gekomen, mede door middelen die verkocht worden als “preventieve” behandeling van palmen.

Chemisch bestrijden

Een goed werkend, maar gevaarlijk, chemisch bestrijdingsmiddel tegen de palmsnuitkever is Confidor van het merk Bayer. Een gevaarlijk goedje, want Confidor valt het zenuwstelsel aan van insecten en maakt daarin geen onderscheid wat voor insect. Het middel wordt veel in de tuinbouw gebruikt. Het is ook bijzonder schadelijk voor bijen en daar kunnen we niet van zonder. Als je dus gaat behandelen met Confidor is het zeer belangrijk dat je de instructies goed volgt (dosering, uit de buurt van bloeiend onkruid, of het bloeiende onkruid eerst verwijderen, enz.). Daarnaast is de tijd van behandelen met Confidor van levensbelang. Het absoluut noodzakelijk om het middel niet toe te passen in de bloeiperiode. Wie het wil gebruiken moet dus opschieten want de lente klopt al aan de deur op Ibiza nu.

Nematoden

Een ander middel is het gebruik van nematoden. Eenmaal uitgezet gaan nematoden actief op zoek naar de kever, larven en poppen om ze te infecteren. Na infectie stoppen de larven en kevers met vreten en sterven. Uit de dode kevers, poppen en larven ontstaat een nieuwe generatie nuttige nematoden die op zoek gaan naar nieuwe larven, poppen en kevers om te infecteren. Een bijzonder goed middel, mits juist gebruikt. Nematoden dienen gekoeld vervoerd te worden (levende organismen) en dienen na zonsondergang te worden toegediend omdat ze stuk gaan door uv licht. Binnen enkele uren zijn de nematoden diep genoeg in de boom getrokken om geen hinder meer te ondervinden van het uv licht. Nadeel van deze methode is de prijs, grote voordeel is dat het middel oneindig blijft doorwerken en geen verdere schade oplevert aan het milieu.

feromoon-valIn de val lokken

Wie de kevers wil lokken kan dat doen met een zogenaamde feromoon val. In de val wordt een dosis feromoon geplaatst die de kevers zal verleiden om de val in te vliegen.
Eenmaal in de val is het onmogelijk te ontsnappen en zullen de gevangen kevers uiteindelijk dood gaan.

Een methode die natuurlijk alleen maar werkt op de volwassen kevers en niet op de larven en eitjes.

 

Koken die hap!

Tot slot is er in Italië een kook methode ontwikkeld, waarbij een op een landbouwvoertuig gemonteerde super magnetron de kroon van de palm omsluit. De temperatuur in de palm loopt dan op tot over de 80 graden. Schadelijk genoeg om eitjes, larven en de kevers zelf te doden, maar niet te warm om de boom te beschadigen. In de filmpjes hieronder kan je zien hoe deze (overigens kostbare) methode precies werkt.

 

[embedplusvideo height=”360″ width=”640″ editlink=”http://bit.ly/1kRvlyv” standard=”http://www.youtube.com/v/zEtZqf95eHg?fs=1″ vars=”ytid=zEtZqf95eHg&width=640&height=360&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep3526″ /]

 

[embedplusvideo height=”360″ width=”640″ editlink=”http://bit.ly/1kRwt4U” standard=”http://www.youtube.com/v/ztZUOaQyDJs?fs=1″ vars=”ytid=ztZUOaQyDJs&width=640&height=360&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep2377″ /]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *