Bijna vier jaar cel voor “smartdrugs”

  • Home
  • Bijna vier jaar cel voor “smartdrugs”

ayahuascaDe aanklager van het gerechtshof op Ibiza eiste gisterochtend drie jaar en tien maanden celstraf voor J.C.A.M. De man had 11 kilogram ayahuasca geïmporteerd naar Ibiza.

Op 24 mei 2011 werd de man aangehouden toen hij op het postkantoor in Santa Gertrudis een pakket in ontvangst nam wat door een vriend uit Brazilië was opgestuurd. De inhoud betrof een soort boot gemaakt van de ingewanden van een dier met 11,38 kilo dimethyltryptamine, een stof die wordt gebruikt als genotsmiddel. Het Openbaar Ministerie is van mening dat dit een psychotrope is maar de verdediging zal aanvoeren dat ayahuasca, die wordt verkregen uit een wijnstok in de jungle, geen drugs is maar een natuurproduct.

Het Openbaar Ministerie beschouwt de 47 jarige J.C.A.M., van Spaanse komaf en zonder strafblad als een overtreder van de opiumwet. De advocaat beroept zich op uitspraken van andere rechtbanken waarvan jurisprudentie beschikbaar is en de verdachten in die zaken werden vrijgesproken.

Tijdens de hoorzitting werden vier leden van de Guardia Civil gedagvaard. Twee van hen werkten bij toezicht op de luchthaven van Barajas in Madrid en hoewel zij de inhoud van het pakket kenden, lieten ze het toch passeren. De andere twee zijn lid van een Professional Team georganiseerde misdaad en drugs (EDOA) op het eiland, die J.C A. M. arresteerden toen hij het pakje op ging halen.

J.C.A.M. was een dag in hechtenis, waarna hij duizend euro borgtocht betaalde om zijn proces in vrijheid af te kunnen wachten. Hij heeft altijd ontkend dat hij er van op de hoogte was dat de stof drugs zou zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *