Bijna kwart minder haardhout verkocht

  • Home
  • Bijna kwart minder haardhout verkocht

haardhoutIBIZA – De ongebruikelijk hoge temperaturen deze winter op Ibiza resulteren tot nog toe in een daling van de verkoop van haardhout. Er is 23 procent minder verkocht dan vorig jaar het geval was.

Antoni Boned van Treballs Can Jordi bevestigde dat hij deze winter tot nog toe 70 tot 90 ton minder haardhout heeft verkocht. In een hele winter verkoopt hij normaal tussen de 300 en 400 ton hout voor in de kachel of open haard. Boned hoopt voor zijn omzetten dat de temperaturen alsnog flink naar beneden gaan. Maar niet alleen voor de omzet, want zijn opslag puilt uit van de haardblokken door de geringe verkoop.

Barnabas Linero van de Technische Coöperatie van Santa Eulària, sprak zijn zorg uit over de alsmaar uitblijvende regen deze winter. In combinatie met de hoge temperaturen zijn er veel gewassen die niet of slecht zullen groeien als het straks warmer gaat worden in het voorjaar. Een voorbeeld zijn de granen. Die hebben veel vocht nodig in de wintermaanden. De hoge luchtvochtigheid compenseert wel iets, maar niet voldoende. En de hoge temperaturen zijn ook slecht voor bladverliezende fruitbomen. Die hebben een flinke kou nodig om een goede bloei in het voorjaar te krijgen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *