Bewoners vinden dode Genetkat

  • Home
  • Bewoners vinden dode Genetkat
genetkat Ibiza
Foto: Simon Whitcroft?

IBIZA – Inwoners van Ibiza troffen langs een weg in het noorden van het eiland een zeldzaam gezien die langs de kant van de weg. Helaas leefde de Genetkat niet meer.

[s2If !is_user_logged_in()]

Meer lezen? Als je bent ingelogd kan je het hele artikel lezen.
Nog geen account? registreer je dan nu!

[/s2If]
[s2If current_user_can(access_s2member_level1)]
De kans dat je er één levend tegenkomt op Ibiza is vrijwel nihil, een Genetkat. Deze kat komt van nature voor op het eiland Ibiza, maar er zijn mensen die al 40 jaar op Ibiza wonen en er nog nooit één gezien hebben.

De genetkat heeft een slank katachtig lichaam met een lange staart. De poten zijn kort met half-intrekbare klauwen. De vacht van de genetkat is geel tot grijs gekleurd, met donkerbruine tot zwarte stippen op het lijf, die strepen lijken te vormen. Over de staart lopen afgewisseld donkere en lichtere ringen. De snuit is zwart, met een witte kleur rond de ogen en de bek. In de drogere gebieden van Zuidelijk Afrika komen lichter gekleurde genetkatten voor, in vochtige leefgebieden is hij juist wat feller van kleur. Soms komt melanisme voor.

De genetkat wordt tussen de 47 en de 60 centimeter lang. Zijn staart meet tussen de 40 en de 51 centimeter. Zijn lichaamsgewicht ligt tussen 1 en 2,5 kilo. De schouderhoogte bedraagt 18 tot 20 centimeter.

De genetkat is een solitair nachtdier dat ook in de schemering actief is. Overdag rust hij hoog in boomtoppen (bijvoorbeeld kastanje, coniferen). Hij heeft een eigen territorium, dat kan overlappen met het territorium van een genetkat van het andere geslacht. De dieren zijn niet agressief tegenover elkaar en lijken elkaar te tolereren. Het nest bevindt zich in bomen of in holen, tussen rotsen of onder struiken. Ze maken geluiden die overeenkomen met die van de kat. Als hij bang is, scheidt hij een muskusachtige geurstof af.

De genetkat is een omnivoor en heeft een gevarieerd dieet. Hij heeft een voorkeur voor kleine knaagdieren als muizen, maar hij voedt zich ook met vogels, reptielen en insecten. Hij vangt zijn prooi vanuit een hinderlaag. Nu en dan eet de genetkat ook bessen en andere vruchten. Zelf wordt de genetkat soms gegeten door uilen.

genetkat Ibiza
Foto: Simon Whitcroft?

[/s2If]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *