Bestanddeel mediterrane keuken maakt kankercellen sterfelijk

  • Home
  • Bestanddeel mediterrane keuken maakt kankercellen sterfelijk

apigenineWetenschappers hebben een techniek ontwikkeld om aan te tonen hoe voeding de gezondheid bevordert. Uit nieuw onderzoek blijkt dat een bestanddeel van de mediterrane keuken kankercellen sterfelijk maakt. Het bestanddeel verandert kankercellen in normale cellen die uiteindelijk afsterven.

Onderzoekers van de Ohio State University ontdekten dat de stof apigenine, een organische verbinding die wijdverbreid is in het plantenrijk, borstkankercellen hun ‘superkracht’ ontneemt.

Boodschapper

Apigenine wordt vooral gevonden in peterselie, selderij en kamille, maar ook vele soorten groente en fruit bevatten de stof. De onderzoekers toonden aan dat apigenine zich in het menselijk lichaam verbindt met ongeveer 160 eiwitten, wat erop wijst dat andere voedingsstoffen dezelfde gezondheidsbevorderende effecten zouden kunnen hebben. Daarentegen richten de meeste medicijnen zich op één enkel molecuul.

Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Het team ontdekte dat apigenine zich verbindt met eiwitten die drie specifieke functies hebben. Eén van die eiwitten is hnRNPA2. Dit eiwit beïnvloedt de activiteit van messenger RNA (mRNA), dat een centrale rol speelt in het tot expressie brengen van genetische informatie.

Messenger RNA verbindt als boodschapper twee processen met elkaar: de transcriptie, waarbij een gen wordt overgeschreven tot mRNA, en de translatie, waarbij het mRNA wordt vertaald naar een eiwit. Het mRNA wordt eerst bewerkt voordat het getransleerd wordt.

Ontstekingsremmende werking

Tijdens dit proces vindt onder meer splicing plaats. De onderzoekers merkten op dat 80 procent van alle kankers wordt veroorzaakt door abnormale splicing. In kankercellen vinden twee verschillende soorten splicing plaats. In gewone cellen vindt één soort splicing plaats.

Als apigenine zich verbindt met het eiwit hnRNPA2 wordt het aantal soorten splicing in borstkankercellen teruggebracht van twee naar één. Wanneer deze voedingsstof wordt ingezet zullen de kankercellen uiteindelijk net als normale cellen afsterven.

Apigenine heeft bovendien een ontstekingsremmende werking en verschillende gezondheidsbevorderende effecten die zich mogelijk door de tijd heen manifesteren. De voedingsstof richt zich op veel verschillende spelers waardoor synergie optreedt, concluderen de onderzoekers.

Bron: Osu.edu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *