Begrafenis niet meer via kerk

  • Home
  • Begrafenis niet meer via kerk

begraafplaatsIBIZA – De overheid van de Balearen heeft een verbod aangekondigd op het tonen van de kist – open of dicht – tijdens een kerkdienst voorafgaand aan een begrafenis of crematie. Op de eilanden was dit zeer gebruikelijk. Alleen voor speciale personen zal er een uitzondering van toepassing zijn, of als het lichaam is gebalsemd.

[s2If !is_user_logged_in()]

Meer lezen? Als je bent ingelogd kan je het hele artikel lezen.
Nog geen account? registreer je dan nu!

[/s2If]
[s2If current_user_can(access_s2member_level1)]

Het ministerie van Volksgezondheid van de Balearen houdt stevig vast aan het verbod op blootstelling van lijken in publieke en private ruimtes. Ze zetten daarmee een schrap door een gebruik waarbij de lichamen in de kerk getoond worden voor de begrafenis. De regering van de Balearen stelt dat het een zaak is van “volksgezondheid”. De ruimten waarin de kist of het lichaam wordt getoond zijn niet ontworpen voor een dergelijk doel. In 1997 werd er al een wet aangenomen die dit verbood, maar op Ibiza en Formentera werd deze wet met voet getreden. Zij handhaafden de traditie het lichaam of de kist op te baren in de kerk.

In de wet staat dat een overledene binnen zes uur na overlijden moet zijn overgebracht naar een ruimte die daarvoor is ingericht, zoals een koelcel. Van daaruit dient de begrafenis of crematie plaats te vinden. Alleen als een lichaam gebalsemd is mag er een uitzondering gemaakt worden, maar ook dan voor de duur van maximaal 72 uur na het overlijden.
[/s2If]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *