Balearen willen niet aan wintertijd

  • Home
  • Balearen willen niet aan wintertijd

balearen-geen-wintertijdBALEAREN – Aanstaande zaterdag gaat de klok in Europa om 3 uur weer een uurtje terug. Dan gaat de wintertijd in, maar niet als het aan de regionale regering van de provincie Balearen ligt.

[s2If !is_user_logged_in()]

Meer lezen? Als je bent ingelogd kan je het hele artikel lezen.
Nog geen account? registreer je dan nu!

[/s2If]
[s2If current_user_can(access_s2member_level1)]

De regionale regering van de Balearen eilanden wil dat echter niet meer en zal vandaag een institutionele verklaring uitgeven waarin staat dat ze tegen de wintertijd zijn en daar niet meer aan mee willen doen. De Balearen willen geen donkere namiddagen meer en willen “más luz, más color, más vida” ofwel meer licht, meer kleur en meer leven. De wintertijd zorgt ervoor dat het eerder licht wordt ’s-morgens vroeg maar ook eerder donker in de avond waardoor het lijkt dat er minder zonlicht is en dus minder kans om te leven, te genieten van de kleuren en het daglicht. Daarnaast is het hele jaar door dezelfde tijden aanhouden voordelig voor het toerisme, de economie en het stroomverbruik.

Het Parlament de les Illes Balears geeft met deze verklaring gehoor aan de sociale campagne die door het platform Illes amb Color gevoerd werd. Volgens dat platform komt het niet invoeren van de wintertijd alleen maar ten goede aan de kwaliteit van het dagelijkse leven.

De Balearen eilanden is het meest oostelijke deel van Spanje waar de zon als eerste verdwijnt, om precies te zijn om 17:50 uur in de stad Mahon op Menorca wat ruim 50 minuten eerder is dan in bijvoorbeeld de deelstaat Galicië aan de andere kant van Spanje. Daarom wil men dat gelijk stellen met de rest van Spanje door de wintertijd niet in te voeren.

Of dit allemaal realiteit zal worden en of het regionale Parlement van de Balearen eilanden wel bevoegd is om dit soort beslissingen te nemen is nog maar de vraag. De kans is dus aanwezig dat de eilanden Menorca, Mallorca, Ibiza en Formentera gewoon op 30 oktober om 3 uur ’s-Nachts aanstaande de klok een uurtje terug zullen zetten zodat de zomertijd ingaat op 26 maart 2017, over 153 dagen.
[/s2If]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *