Andere kijk op vertraging

  • Home
  • Andere kijk op vertraging

eu-hof-van-justitieBRUSSEL – Pas als de deuren van een vliegtuig open gaan, is de vlucht aangekomen, zo heeft het Europese Hof van Justitie donderdag bepaald. En niet al als de wielen de landingsbaan raken, zoals de luchtvaartmaatschappijen beweren.

Vertragingen vanaf drie uur dienen te worden vertaald in een schadevergoeding van 250 euro per persoon. En dat kunnen er wel eens flink meer gaan worden na deze uitspraak. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt dat een toestel een uur stond te wachten terwijl je er al in zat. De luchtvaartmaatschappijen wilden deze tijd niet meetellen. Een passagier van Germanwings had de zaak aanhangig gemaakt bij het hof. Zijn vlucht van Salzburg naar Keulen landde twee uur en 58 minuten later dan was gepland. De deuren van het vertraagde toestel gingen met een vertraging van drie uur en drie minuten open. De passagier meende dat hij aanspraak kon maken op een schadevergoeding. Germanwings vond dat het moment van landen het meetpunt zou moeten zijn.

Maar het hof heeft de passagier gelijk gegeven. In de uitspraak van het hof stond “Zolang passagiers het toestel nog niet hebben kunnen verlaten, zijn zij namelijk beperkt in hun vrijheid door de luchtvaartmaatschappij. Zo mag bijvoorbeeld de mobiele telefoon niet worden ingeschakeld. Pas als die beperkingen zijn opgeheven – na het openen van de deuren – is er sprake van een aankomst.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *