Aioli

AjosAioli is zeer populair geworden bij de toeristen. Reden voor de Spanjaarden om deze knoflookmayonaise ook in de zomermaanden te maken en serveren. In het verleden, voor het massa toerisme op gang kwam, werd aioli alleen in de wintermaanden gemaakt. De reden is simpel: van een sergelijke hoeveelheid knoflook ga je flink transpireren en dat is in de winter misschien prettig, maar in de zomer echt niet aangenaam!
Wie toch uit zijn mond wil ruiken en denkt de sterke smaak aan te kunnen, hier is het recept:

Laat de ingrediënten op kamertemperatuur komen

Het mengen van alle ingrediënten gaat het makkelijkst als alles op kamertemperatuur is. Dat geldt met name voor de eieren en voor de olie. Als je eieren in de koelkast bewaart, moet je ze minimaal een half uur op het aanrecht laten ‘rusten’ voordat je ze kunt splitsen en kunt beginnen met de bereiding van de saus.

Pel de knoflook en snijd hem fijn

De sterke smaak en geur van knoflook komt pas vrij nadat je de tenen hebt gekneusd. Het makkelijkst en snelste doe je dit door een knoflookteen plat op de snijplank te leggen. Leg vervolgens de zijkant van je mes erop en geef er een tik op zodat het velletje openbarst. Het velletje kun je weggooien; dat heb je niet meer nodig. Bestrooi de knoflook lichtjes met zout. Het zout voorkomt namelijk dat de knoflook aan je mes blijft plakken. Snijd de knoflook allereerst in grove stukken die je vervolgens steeds fijner snijdt. Blijf hakken tot de knoflook is fijn gesneden. Helemaal fijn maak je de knoflook door op het laatst de stukjes met je mes tepletten. Hierdoor ontstaat een pasta.

Als je het fijnsnijden met een mes lastig vindt, kun je eventueel ook een knoflookpers gebruiken.

Splits de eieren

Als de eieren op kamertemperatuur zijn, kun je ze splitsen. Splitsen doe je met behulp van twee roestvrijstalen of glazen kommen. Als de eieren op kamertemperatuur zijn, kun je ze splitsen. Splitsen doe je met behulp van twee of drie roestvrijstalen of glazen kommen. Voor het maken van aioli heb je alleen de dooiers nodig.

Voeg de knoflook toe

Als je twee mooie dooiers na het splitsen hebt weten over te houden, kun je daaraan de fijn gesneden knoflook toevoegen.

Aioli is een op mayonaise gebaseerde saus.

Plaats de kom op een vochtige theedoek

Aioli maken doe je met 2 handen: met de ene hand voeg je de olie toe, met de andere meng je de ingrediënten. Je hebt dus geen hand meer vrij om de mengkom op zijn plaats te houden. Leg daarom een vochtige theedoek of vaatdoekje onder de kom. De doek voorkomt dat de kom tijdens het roeren gaat schuiven.

Vind je het ingewikkeld en/of vermoeiend om het mengen met de hand te doen, dan kun je ook een blender of mixer gebruiken. Deze elektrische keukenhulpjes kun je echter pas inzetten als je een aanzienlijke (minstens 3 dl) hoeveelheid maakt. Bij kleine hoeveelheden verloopt het mengen met behulp van een blender of mixer lastig.

Voeg mosterd en azijn toe

Doe de mosterd en azijn in de kom bij de knoflook en de dooiers. Voeg wat zout en peper toe. Je kunt het beste witte peper gebruiken omdat zwarte je aioli ‘spikkeltjes’ bezorgt. Roer alles tot een geheel.

Voeg druppelsgewijs de olie toe

Aioli kun je maken met zonnebloem- of maïsolie, maar ook met olijfolie, of een mix van oliën. Olijfolie is – zeker als je extra vierge gebruikt – krachtiger van smaak en daardoor nadrukkelijker in de saus aanwezig. Hou je daar niet van, gebruik dan alleen zonnebloemolie of voeg minder olijfolie toe.

Doe de olie in een maatbeker. Als je zowel zonnebloemolie en olijfolie wilt gebruiken, meet dan eerst de zonnebloemolie af. Deze kun je namelijk het beste als eerste toevoegen; mocht de saus schiften, dan heb je tenminste niet dure olijfolie verspild. Om te zorgen dat het eimengsel zich mengt met de olie, moet je de olie langzaam toevoegen. Giet de olie in eerste instantie er druppel voor druppel door. Terwijl je met je ene hand de olie toevoegt, roer je met je andere hand de olie door het mengsel. Wanneer de saus dik wordt, kun je de olie in een klein straaltje bij het mengsel gieten. Hoe dikker de saus wordt, hoe meer olie je tegelijkertijd kunt toevoegen. Blijf roeren totdat alle olie is toegevoegd.

Voeg citroensap toe

Als de maatbeker(s) leeg zijn en de mengkom een dikke homogene saus bevat, is het tijd om het citroensap toe te voegen. Roer het sap goed door de saus en breng de saus verder op smaak met peper en zout. Is de aioli naar je zin, zet ‘m dan in de koelkast totdat je ‘m gebruikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *