Acht van de tien restaurants breken de tabakswet op hun terrassen

  • Home
  • Acht van de tien restaurants breken de tabakswet op hun terrassen

Het ministerie van volksgezondheid lanceert een campagne van inspecties om te voorkomen dat er nog meer overtredingen van de tabakswet plaatsvinden.

Naar schatting, van het directoraat-generaal volksgezondheid in samenwerking met de regering van de Balearen, overtreedt 80% van alle bars, cafés, en restaurants met terrassen de Balearische tabakswet. Dat betekent dat er ongeveer acht van de tien restaurants in overtreding zijn.

Zo, meldt het ministerie van volksgezondheid, dat de inspecties van de buitenruimten van horecagelegenheden uitgevoerd zullen worden in deze maand januari. Deze inspecties zullen overtredingen als volgt classificeren: klein-, ernstig- en zeer ernstig-overtreding.

Kleine overtredingen zoals, roken op verboden plaatsen of het niet informeren over het verbod op de verkoop van tabak onder minderjarige zullen worden bekeurd met boetes tussen de 30 en 600 euro.

Het toestaan van roken op plaatsen waar het verboden is of het verkopen buiten de verkoopautomaten of geautoriseerde machines vallen onder de ernstige overtredingen. Dit betekent dat restaurants volgens de wet geen sigaretten aan mogen bieden. Hiervoor variëren de boetes van 601 tot 10.000 euro.

Het stimuleren of promoten of sponsoren van tabaksproducten valt onder de zeer ernstige overtredingen. Hierbij kunnen boetes oplopen tot een bedrag van wel 600.000 euro.

In 2016 heeft de Algemene Directie Volksgezondheid 58 sancties opgelegd van 30 tot 8.000 euro, met een totaalbedrag van 44.730 euro. Vanaf januari tot 30 september (2017) zijn er 34 boetes van tussen de 30 en 5.000 euro opgelegd dat voor een totaalbedrag van 24.083 euro zorgde.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *