Aanslag Madrid herdacht

  • Home
  • Aanslag Madrid herdacht

spanje-herdenktVandaag is het precies tien jaar geleden, 11 maart 2004, toen er in de hoofdstad van het land net iets voor de klok van acht uur tien bommen bijna gelijktijdig ontploften in vier treinen vol met forenzen. De aanslag kostte 191 mensen het leven.

Naast de 191 dodelijke slachtoffers waren er ook nog meer dan tweeduizend gewonden. De aanslag zou de zwaarste zijn in de geschiedenis van het land. Achttien radicale moslims, voornamelijk afkomstig uit Marokko, hadden de bommen verstopt in rugzakken die ze in de treinen hadden achter gelaten. Waarschijnlijk zijn er nog meer medeplichtige daders, maar de achttien zijn voor hun daden veroordeeld.

Overal in het land werden plechtigheden gehouden, officiële en officieuze. De grootste plechtigheid vond plaats in de Almudena-kathedraal in Madrid, waar een ongeveer duizend mensen de aanslag herdachten. Onder deze mensen waren onder andere (familieleden van) slachtoffers, hulpverleners, brandweerlui en agenten. Ook waren de koning Juan Carlos, koningin Sofia en premier Mariano Rajoy bij deze plechtigheid aanwezig.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *