Aanklacht zus koning gehandhaafd

  • Home
  • Aanklacht zus koning gehandhaafd

cristina-zaterdagMADRID – Een Spaanse rechter heeft vandaag beslist de aanklacht tegen prinses Cristina, zus van de nieuwe koning Felipe VI, in stand te houden. Cristina wordt, net als haar echtgenoot Iñaki Urdangarin, door rechter José Castro beschuldigd van belastingfraude en witwassen. Met deze bevestiging wordt de kans groter op een proces.

Vandaag heeft José Castro zijn vier jaren durend onderzoek afgesloten en kwam hij met zijn bevindingen. De aanklacht tegen Cristina voor “twee vermoedelijke misdaden tegen de schatkist en een voor witwassen” blijft gelden, zo weet de rechtbank te melden. Maar niet alleen Cristina blijft aangeklaagd, want ook Urdangarin zal aangeklaagd blijven. Hij zou, als voorzitter van een vereniging zonder winstoogmerk, volgens de rechter de verduistering van 6 miljoen euro subsidies toegestaan hebben.  Net als de andere beschuldigden kan hij nog in beroep gaan tegen die beslissing van de rechtbank. Als die beroepsmogelijkheden zijn uitgeput, is het aan de provinciale rechtbank, een hogere instantie, om te beslissen of Cristina voor de rechtbank zal moeten verschijnen.

Een proces zou grote gevolgen hebben voor het imago van Felipe VI, die pas op 19 juni koning is geworden, en toen beloofde het land “eerlijk en transparant” te leiden.
Tijdens een nooit openbaar vertoond verhoor in februari had Cristina al laten weten dat ze niet op de hoogte was van de zaken van haar man. Volgens de onderzoekers heeft de 49-jarige Cristina toch van de illegale zaken van haar echtgenoot geprofiteerd.  Het is nog niet duidelijk of het ook daadwerkelijk tot een proces tegen prinses Cristina komt. Het openbaar ministerie kant zich ertegen Cristina aan te klagen. Het meent dat er geen toereikende bewijzen zijn voor haar betrokkenheid bij de illegale handel van haar echtgenoot.

Het corruptieschandaal rond Cristina en Urdangarin is een van de oorzaken voor het dalende vertrouwen van de Spanjaarden in hun monarchie. Cristina en haar echtgenoot hebben al meer dan twee jaar niet meer deelgenomen aan officiële activiteiten van de koninklijke familie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *