20 procent zeebodem Formentera vernietigd

  • Home
  • 20 procent zeebodem Formentera vernietigd

posidoniaOceana, het onderzoekscentrum wat de zee en de bodem bestudeert, heeft geconcludeerd dat zeker 20 procent van de bodem voor de kust van Formentera onherstelbaar is vernietigd door de ankers van aanmerende schepen.

De boten, van voornamelijk welgestelde toeristen, gaan vlak voor de kust van Formentera voor anker om vervolgens de lunch op het eiland te gebruiken. Ter plaatse geldt een ankerverbod, maar de meeste kapiteins hebben daar maling aan en gaan in opdracht van hun baas toch vaak gewoon voor anker.

Op de bodem voor de kust van het zustereiland van Ibiza groeit een bijzonder zeegras en de weides ter plaatse zijn zeer uitgestrekt, maar ook fragiel. De loodzware ankers beschadigen de bodem en alles wat er groeit en leeft ter plaatse niet alleen met het neerlaten, maar vaak slepen ze ook nog tientallen meters over de grond. Dit met desastreuze gevolgen.

Door de bijzondere aanwezigheid van de grasvelden onderwater is het deel in 2008 tot wereld erfgoed uitgeroepen. Oceana pleit nu voor een betere controle op het ankeren en zou graag zien dat er bovendien schepen boven een bepaalde lengte helemaal niet ter plaatse mogen komen. Als de schade in vier jaar tijd al 20 procent verlies van het totale veld betekent, dan is er over een paar jaar helemaal niets meer over van dit mooie en bijzondere stukje natuur.

Of de kapiteins en de zich nergens om bekommerende toeristen daadwerkelijk boodschap hebben aan het milieu, is nog maar sterk de vraag. Zeker als het aan middelen ontbreekt om e.e.a. ter plaatse goed te controleren en waar nodig op te treden.

posidonia_ancla
Alles vernietigende ankers. Dit is er 1 van dichtbij

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *