18 maanden cel voor illegale bouw

  • Home
  • 18 maanden cel voor illegale bouw

botenhuis-porroigHet openbaar ministerie eiste een ??straf van anderhalf jaar tegen de uit Frankrijk afkomstige G.J.P.A., wegens het illegaal verbouwen van een botenhuis bij Es Porroig.

De Fransman had het botenhuis gekocht voor een bedrag van € 12.000.- Tegen de eigenaar daarvoor waren al eens sancties opgelegd omdat het gebouw eigenlijk niet verkocht had mogen worden. Het bouwwerkje valt namelijk onder de kust erfdienstbaarheid. Naast de gevangenisstraf heeft het openbaar ministerie ook een boete geëist van € 4.500.- en stelt de verdachte aansprakelijk voor de her-constructie van het gebouw. Het dient in oude staat te worden hersteld.

Het incident vond bijna zeven jaar geleden al plaats. De Fransman werd vervolgd door de Dienst voor de Bescherming van de Natuur (Seprona) en de Guardia Civil Eivissa, wiens agenten het gebouw aantroffen in een renovatie. Bovendien stonden er ook uitbreidingen in de planning.

Gisteren, tijdens het proces, verklaarde een vertegenwoordiger van het openbaar ministerie dat GJPA een nieuwe betonnen dak bouwde, een terras van 24,6 vierkante meter en bovendien werd het gehele gebouw bekleed met een stenen muur. Al deze werken werden uitgevoerd zonder vergunning. Daarnaast zijn de stenen die het gebouw bekleden uit het water gehaald. Volgens de officier van justitie een ernstige schending van het milieu.

De verdediging van de verdachte wees erop dat G.J.P.A. deze werken uitvoerde met als enig doel te voorkomen dat het dak zou instorten. Uit pure veiligheid dus. Een argument dat niet overeenkomt met de verklaring van de vertegenwoordiger van het openbaar ministerie, die geconstateerd had dat er in het botenhuis zelfs spullen aanwezig waren zoals meubelen en andere zaken voor huishoudelijk gebruik.

De verdediging sloeg deze aanval af door te vertellen dat de verdachte een 450 vierkante meter grote woning en een boot bezit. Daarnaast pleitte hij er voor dat de zaak als een administratieve overtreding behandeld zou mogen worden en niet als een strafzaak. Ook kaartte hij de lange duur tussen het feit en de uiteindelijke rechtzaak aan.

De uitspraak volgt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *